Българска асоциация по семейно планиране и сексуалноздраве е насочена към

...
Българска асоциация по семейно планиране и сексуалноздраве е насочена към
Коментари Харесай

Тема табу ли е сексуалното образование в училищата?

" Българска асоциация по фамилно обмисляне и сексуалноздраве е ориентирана към всички - към тези, които назоваваме елементарни, и към невероятните - тези, които са в по-затруднено състояние и имат потребност от поддръжка ".

Това изясни в предаването " Дребният шрифт " на Дарик радио доктор Радосвета Стаменкова -изпълнителен шеф на Българска асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве, член-учредител Национална мрежа на здравните посредници за проблемите на ромските дами.

Тя уточни, че в закона за учебното и предучилищното обучение има учебен стандарт, който е гражданско, интеркултурно и здравно обучение. " Под каква форма ще бъде преподавано здравното обучение зависи от положителната воля, желанието и просветеността на шефа и преподавателите в съответното учебно заведение ", добави доктор Радосвета Стаменкова.

" Здравното и половото обучение са част от спираловидния коликулум в разнообразни образователни дисциплини, само че няма независим предмет и нещата, които няма по какъв начин да бъдат включени сега, са част от часа на класа. Поне се борим за това да бъде нещо като наложително избираем предмет, т.е. да го има като избор на всички места. Но тогава ще го изберат младежи, които по този начин или другояче имат интерес към тази област, а ние желаеме това да доближи до всички ", сподели още специалистът.

" Има някакъв боязън от това да не би като им кажем всякакви неща на децата, това да ги накара да мислят в направления, в които родителите и учителите не биха желали. Да приказваме за тези неща, които.. Областта на гениталиите у нас назоваваме срамна, венерическите болести назоваваме срамни, огромен позор пада и просто има някакви табута за това да се приказва по тематиката ", уточни още доктор Стаменкова.

Тя описа и за техен план – " Младите приказват, младите избират ", в който са били запитани по разнообразни способи младежите какви са главните неналичия по време на пандемията за достъп до информация, до опазване на здравето и така нататък

" И неналичията, които изпитват иромските, и неромските младежи, си съответстват и те са няколко – неналичието от модерно и съответно здравно и полово обучение и информация в и отвън учебно заведение и подправените вести и несигурността, която те носят, която се дължи на съмнение в институциите, на неслучила се здравна просветеност и надлежно царството на подправените вести. Третата съществена липса, която означават, е неналичието на модерни съответни услуги и поддръжка за младежи в региона на психологичното здраве ", изясни още доктор Радослава Стаменкова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР