Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва ваксинация на

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва ваксинация на
Коментари Харесай

Започна ваксинация на дивите хищници срещу бяс в 23 области на страната

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) стартира имунизация на дивите хищници против бяс. Тя ще се организира в 50 км ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20 км зона по поречието на река Дунав, които обгръщат 23 области на страната с епизоотично значение.

Дванадесет особено оборудвани самолета ще разпилян над 1 млн. примамки от въздуха. Кампанията ще започва на 29 октомври от летище Балчик, област Добрич. Тя ще продължи 15 дни според от атмосферните условия.

Примамките ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. Няма да бъдат разпръсквани над обитаемоте места и водоемите.

В София ще бъдат публикувани ръчно от особено подготвени лица наоколо до кварталите в подножието на планината Витоша.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и характерна миризма, която притегля хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Ветеринарните лекари предлагат да не бъдат пипани с незащитени ръце, тъй като при нарушена целокупност на обвивката, имунизацията може да бъде рискова за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с доктор. Ваксините не съставляват заплаха за здравето на останалите диви животни.

От БАБХ предлагат домашните животни да се държат затворени или на каишки, с цел да не одобряват примамките, които са предопределени особено за дивите хищници.

Това е втората имунизационна акция на диви хищници против бяс за 2019 година Тя е част от Програмата за профилактика, контрол, надзор и очистване на болестта бяс, която е създадена и се извършва от БАБХ от 2009 година Европейска комисия е заложила до 2020 година заболяването по дивите животни в Европа да бъде ликвидирана.

От организацията напомнят, че заболяването бяс е рисково вирусно заболяване, което визира всички бозайници и индивида, с съдбовен край. Дивите хищници са главен контейнер на заболяването бяс у нас, като това са основно лисици и в по-малка степен чакали. Стратегията на България за предварителна защита и премахване на болестта включва орална имунизация на лисици и годишна имунизация на кучета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР