Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на
Коментари Харесай

Започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс, домашните любимци да са затворени или на повод

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) започва осъществяване на пролетна орална имунизация на лисиците против бяс. Тя е част от Програмата за профилактика, контрол, надзор и очистване на болестта бяс, която е създадена и се извършва от БАБХ от 2009 година

Процесът се организира в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав, като обгръща 23 области.

Специално оборудвани самолети ще разпилян към 1,5 благ. примамки от въздуха, а в нелетателните зони имунизациите ще бъдат заложени ръчно. Предвидено е акцията да започва на 23.04.2024 година от летище „ Балчик “, област Добрич и да продължи до началото на месец май, според от атмосферните условия.

Примамките ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, покрайнините на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. Ваксини няма да бъдат разпръсквани над обитаемоте места и водоемите. Около София и към АЕЦ „ Козлодуй “ примамките ще бъдат публикувани ръчно от особено подготвени лица.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче, а характерната им миризма притегля хищниците. При инцидентен контакт с примамките е добре да се извърши консултация с доктор. Ваксините не съставляват заплаха за здравето на останалите диви животни.

Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на мотив, с цел да не одобряват примамките.

Контролът на осъществената имунизация включва: надзор на приемането на ваксинални примамки, серологичен контрол, посредством разкриване на антитела против вируса на беса в кръвни проби от имунизирани животни.

Напомняме, че заболяването бяс е рисково вирусно заболяване, което визира всички бозайници и индивида, с съдбовен край. Дивите хищници са главен контейнер на заболяването у нас, като това са основно лисиците и в по-малка степен чакалите. Стратегията на България за предварителна защита и премахване на болестта включва орална имунизация на лисици и годишна имунизация на кучета.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР