Българо-руският диалог може да допринесе за възстановяване на доверието между

...
Българо-руският диалог може да допринесе за възстановяване на доверието между
Коментари Харесай

Радев: Българо-руският диалог може да възстанови доверието между ЕС и Русия

Българо-руският разговор може да способства за възобновяване на доверието сред Европейски Съюз и Русия, от което всички ние имаме интерес, сподели президентът на България Румен Радев по време на срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев, представен от Българска телеграфна агенция.

Радвам се да ви поздравявам тук, откакто с президента Владимир Путин възстановихме разговора на най-високо равнище, макар разликата по двустранни и по интернационалните въпроси, сподели Румен Радев. Има дълбоки исторически и културни връзки, устояли на времето и неподвластни на политическата обстановка, сподели Радев. Има политическа воля условия за равнопоставено и взаимоизгодно съдействие има сфери като туризма, добави той. Русия е стратегически сътрудник в енергетиката можем да работим транспарантно и на преференциална цена. България дава положителни условия за вложения, българската стопанска система може да предложи доста повече на съветския консуматор, който познава нашите артикули, добави българският президент.

Миналата година се срещнахме в Москва и в този момент имаме добър мотив да ви поздравя по случай Националния празник 3 март - Деня на освобождението от османското робство, сподели Медведев по време на срещата.

Историческата памет постоянно е била присъща за народите ни, и не ни е подвеждала, сподели Медведев. Трябва да се ръководим от положителните връзки сред нашите нации и да създадем първокласен скок в нашите връзки, уточни той. В стопанската система имаше миг, когато огромните планове се срутиха, натрупаха се и взаимни обиди, сподели Медведев.

Президентът Радев съобщи при започване на пленарната среща на двете делегации, че смята, че съществува политическа воля и нужните условия за развиване на равнопоставено и взаимноизгодно съдействие сред България Русия. Той посочи, че има сфери като туризма, където връзките са устойчиви и перспективни. Русия е стратегически сътрудник в енергетиката, където има огромен капацитет за задълбочаване на нашите връзки при съблюдаване на значими правилата като целенасоченост, конкурентност, бистрота, сигурност на доставките, като посочи, че изключително значимо за нас е преференциалната цена. Президенът уточни, че страната ни дава положителни условия за вложения и сподели, че има вяра, че българската стопанска система може да предложи доста повече на съветския консуматор, който по думите му познава и цени качеството на редица български артикули.

Руският министър председател уточни, че е належащо България и Русия да се управляват от съществуващите положителни връзки сред двата нации и да създадат първокласен скок в развиването на връзките отсега нататък, като уточни, че това се отнася за стопанската система. Имаше един миг, когато имах чувство, че всички стопански връзки се срутиха, огромните планове изчезнаха, натрупаха се взаимни обиди, търговията стагнира. С общи старания можем да променим всичко, най-важното е държавните управления да работят както би трябвало, да бъдат вземани нужни решения на равнище компании, да бъдем в непрекъснат разговор, в това число на междурегионално и филантропично равнище, сподели съветският министър председател.

Държавният глава акцентира, че в сферите на образованието, науката и културата сред двете страни съществуват дълги обичаи и има големи вероятности за развиване. Считам, че българо-руският разговор способства за възобновяване на доверието сред Европейски Съюз и Русия, от което всички ние имаме интерес, съобщи президентрт.

Радвам се да ви поздравявам по-малко от година, откакто с президента Путин възстановихме разговора на най-високо равнище, макар разликите по двустранни и интернационалните въпроси, сподели при започване на срещата президентът. Президентът Радев посочи, че сред двата народа съществуват дълбоки исторически духовни и културни връзки, които са устояли тестването на времето и са неподвластни на политическата обстановка. Той посочи, че през вчерашния ден България с благодарност е отбелязала 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България и сподели, че през юли ще отбележим и 140 години от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни. На 24 май дружно почитаме основаната от българските първоучители писменост, на която пишем, четем и взаимно се обогатяваме, сподели президентът.

Премиерът на Русия означи срещата с президента през предходната година в Москва. Времето минава бързо и в този момент е добър мотив, с цел да организираме тази аудиенция и да поздравим Вас и всички жители на България по случай националния празник - Денят на Освобождението от османското робство, сподели Медведев. Той уточни, че този празник постоянно ще свързва двата народа, като също регистрира идното отбелязване на 140 години от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни. Медведев посочи, че даже не става дума за съответни дати, а за историческата памет, която постоянно са имали двата народа и в най-различни обстановки не ги е подвеждала.

Руският министър председател още веднъж предложения президента на България за присъединяване в икономическия конгрес в Санкт Петербург. Надявам се, че това също ще спомага за по-добро взаимно схващане сред нашите страни, сподели Медведев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР