Българката Вера Немирова е номинирана за Режисьор на годината за

...
Българката Вера Немирова е номинирана за Режисьор на годината за
Коментари Харесай

Вера Немирова с номинация за режисьор на 2021 година

Българката Вера Немирова е номинирана за Режисьор на годината за 2021 година, оповестяват от Държавна опера - Варна, където тя е непрекъснат гост-постановчик. Номинацията е на списание „ Die Opernwelt ”, което отразява креативната продукция на най-хубавите оперни театри в света. Заедно с нея са номинирани Кирил Серебренников, Петер Конвични и Щефан Херхайм, заяви Българска телеграфна агенция.

Признанието за Вера Немирова е за „ сензитивната благозвучност и почит към трансцендентността “ в нейния режисьорски прочит на операта „ Дон Карлос “ от Джузепе Верди в „ Sepmeroper “ Дрезден, чиято премиера бе на 22 октомври 2021 година Режисьорката е получавала и преди номинации за най-хубави постановки в интернационалното списание, означават от Операта.

Вера Немирова е родена в София, майка ѝ е оперната певица и педагожка Соня Немирова, а татко ѝ е оперният режисьор Евгени Немиров, наследник на писателя Добри Немиров. След гибелта на бащата, фамилията отпътува за Рощок в Източна Германия. Вера приключва Музикалната академия „ Ханс Айслер " в Берлин, а по-късно се занимава с музикална постановка в медиите - видео, телевизия и кино. От 1998 година стартира независима режисьорска активност в Германия, Австрия, Швейцария, Латвия, Румъния, България.

Сред постановките ѝ са „ Дама Пика “ в Щатсопер Виена под диригентството на Сейджи Озава; „ Лулу “ от Албан Берг в Залцбургския фестивал с диригент Марк Албрехт; „ Антигона “ в Щатсопер, Берлин. През 2021 година сложи „ Графиня Марица “ от Имре Калман на сцената на Варненската опера под диригентството на Ералдо Салмиери. Тази година, по покана на Виенската Щатсопера, Вера Немирова възвърне своята режисура от 2007 година на „ Дама Пика “, а три месеца по-късно във Варна направи нов прочит на творбата, който се трансформира в кулминационно събитие за 75-годишния празник на оперния спектакъл и за Международния музикален фестивал „ Варненско лято “ 2022.

Вера Немирова е гост-професор в Музикалната академия „ Ханс Айслер " в Берлин и доцент във Виенския университет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР