Българката Стефани Станчева е част от екипа от съветници на

...
Българката Стефани Станчева е част от екипа от съветници на
Коментари Харесай

Българка сред съветниците на Макрон за икономическото възстановяване след пандемията

Българката Стефани Станчева е част от екипа от съветници на френския президент Еманюел Макрон за възобновяване на вредите от пандемията от новия ковид.

Сформираният в предишния петък съвет от общо 26 души ще бъде управляван от нобеловия лауреат Жан Тирол и от Оливие Бланшар, някогашен основен икономист на Международния валутен фонд, стана ясно от изказване на Елисейския замък. Специалистите ще работят по три „ огромни световни стопански провокации “ – климата, демографията, както и неравенствата, за които като отговорници са назначени Станчева и сътрудника ѝ Дани Родрик.

От профила на икономистката в обществената мрежа за бизнес комуникция LinkedIn излиза наяве, че през 2007 година е приключила Харвардския университет, където сега е професор по стопанска система. Тя има и три магистратури по стопанска система и финанси от Парижката политехника – висше инженерно учебно заведение във Франция, от неговия филиал за статистика ENSAE, както и от Парижкото учебно заведение по стопанска система. Докторантура приключва през 2014 година в Масачузетския софтуерен институт.

„ Работя върху данъчната политика, нововъведенията и преразпределението. Също по този начин уча по какъв начин да вляза в главите на хората, с цел да схвана усещанията, вярванията и настройките им, употребявайки проучванията на обществената стопанска система “, споделя за себе си 34-годишната Станчева, която е родом от Кричим.

От началото на тази година тя е редактор в икономическия вестник на Харвард, а трудовете ѝ се цитират от медии като „ Блумбърг “, „ Вокс “ и „ Ню Йорк Таймс “. През 2019-а печели и премията на в. „ Монд “ в категория „ Най-добър млад френски икономист “. Година по рано списание „ Икономист “ я класира като един от 8-те най-хубави млади икономисти на десетилетието.

В образувания от Макрон екип Стефани Станчева се подрежда до персони като нобеловите лауреати Питър Даймънд и Пол Кругман, някогашния министър на финансите на Съединени американски щати Лорънс Самърс, както и Никълъс Стърн, някогашен основен икономист на Световната банка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР