Българката Мариана Принс-Атанасова получи най-голямото признание в кариерата си на

...
Българката Мариана Принс-Атанасова получи най-голямото признание в кариерата си на
Коментари Харесай

Българка ще съдийства на софтболния турнир в Токио '20

Българката Мариана Принс-Атанасова получи най-голямото самопризнание в кариерата си на софтболен арбитър. Живеещата в Нидерландия 41-годишна дупничанка беше включена от международната конфедерация (WBSC) в листата с общо 10 арбитри, които ще управляват мачове от олимпийския шампионат по софтбол на игрите в Токио '20.

Атанасова е единствената жена от Европа и един от едвам двама представители на Стария континент, получили наряд за софтболната конкуренция на XXXII лятна олимпиада. Другият е италианският арбитър Джанлука Маняни.



Мариана е някогашна софтболистка от националния тим на България, за който играе през 90-те години на ХХ век. Състезателната й кариерата у нас минава през три клуба – родния Дупница Девълс (1990-1997) и столичните София Блус (1998) и Академички (1999-2001).

Атанасова е приключила НСА " Васил Левски " с училищен и треньорски профил. От края на 2001 година живее и работи в Нидерландия, където е омъжена за локалния софтболен експерт Андре Принс. От същата година има лиценз за интернационален арбитър по софтбол, а през 2015 година получава първото си предопределение на планетарен конгрес – международното състезание за девойки до 19 година в Съединени американски щати.

 Българка ще е арбитър на международно състезание по софтбол
Оттогава Мариана Принс се утвърждава като един от най-авторитетните софтболни съдии освен в Нидерландия, само че и на континента. Ръководила е мачове на европейските шампионати за дами в Италия '17 и Чехия '19 и на международното в Япония '18. През предходната година беше част от съдийския екип на олимпийската подготовка по софтбол в зона " Европа-Африка " в Утрехт (Нид).

След 12-годишно неявяване бейзболът и софтболът се завръщат в олимпийската стратегия като спомагателни дисциплини в Токио '20. Игрите в японската столица (24 юли-9 август) ще стартират точно със софтболния шампионат (22-28 юли), който ще започва още преди формалната гала по разкриване. Ще вземат участие шест тима: Япония, Съединени американски щати, Италия, Мексико, Канада и Австралия.

СПИСЪК НА WBSC СЪС СЪДИИ ЗА ТОКИО 2020

Софтбол
шеф – Робърт Стантън (Кан)

Мануел Товар Серано (Вен)
Хосе Чапато Сантяго (ПРико)
Кристина Дръм (САЩ)
Жьоневиев Годро (Кан)
Франсис Билингсли (Кан)
Джанлука Маняни (Ит)
Мариана Принс-Атанасова
Ю Джилин (Кит)
Кайра Кокс (Авл)
Марк Портиъс (НЗел)

Бейзбол
шеф – Густаво Родригес (САЩ)

Хорхе Ниебла Родригес (Куба)
Кевин Суийни (САЩ)
Тревър Грийв (Кан)
Чи Хуа-Уън (Тайв)
Хайро Мендоса (Ник)
Фернандес Дуарте Гаспар (Мекс)
Фабрицио Фабрици (Ит)
Едуин Ернандес (ПРико)
Трент Томас (Авл)
Марк Уинтърс (САЩ)
Канг Кванг-Хое (Кор)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР