Българка започна дело срещу Столичната община, отказала да признае еднополовия

...
Българка започна дело срещу Столичната община, отказала да признае еднополовия
Коментари Харесай

Наша лесбийка се ожени в Англия, а сега се тръшка, че тук не ѝ признават брака и съди Столична община

Българка стартира дело против Столичната община, отказала да признае еднополовия брак сред нея и брачната половинка ѝ. През 2016 година Д. К. подписва брак с Лилия Бабулкова във Англия, където хомосексуалните имат това право, оповестява Дарик бг.
Скоро по-късно подава искане в Столичната община, регион Люлин, като желае да бъде отразено настоящото ѝ фамилно състояние - " женена ". Институцията отхвърля, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията. Д. К. взема решение, че ще апелира това решение пред съда, а с него се заема юрист Деница Любенова от Младежката ЛГБТ организация Действие.

" Ще се обосновавам с Кодекса за интернационалното частно право. Той обрисува ясно основанията за интернационална подготвеност на органите на непозната страна. Ако те са налице, такава подготвеност се учредява и въпросният брак би трябвало бъде приет у нас ". Това значи, че в случай че община във Англия има право да подписва брак сред двама души, той е легален. А в КМЧП ясно е написано, че " (3) Българските жители в чужбина могат да сключат брак пред способен орган на непознатата страна, в случай че това е възможно по нейното право. "

Хомосексуалните бракове са възможни по английското право. Според юрист Любенова, в случай че българският съд признае брака на двете дами, те би трябвало да получат всички права на семейство, които имат и двуполовите брачни двойки. Това ще отвори вратите и за други такива случаи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР