България замества вноса на руски петрол със суров петрол от

...
България замества вноса на руски петрол със суров петрол от
Коментари Харесай

„Ройтерс”: „Лукойл” ще внася в България петрол от Казахстан

България замества вноса на съветски нефт със недопечен нефт от Казахстан, Ирак и Тунис през януари, съгласно пазарни участници и данни на LSEG, оповестява „ Ройтерс ”.

България се употребява с дерогационна уговорка от ембаргото на Европейски Съюз, която ѝ разрешава да продължи да внася съветски нефт по море през 2024 година Страната обаче ограничи износа на всички модифицирани артикули, създадени от съветски нефт от този месец, което прави съвсем невероятно единствената рафинерия – „ Лукойл Нефтохим Бургас ”, да работи с съветска суровина. Затова тя е решила да спре напълно вноса на нефт от Русия от март, показва „ Ройтерс ”.

Този месец обаче не се чака съветски нефт да влезе в пристанището на Бургас. Тъй като група „ Лукойл ” към този момент не може да доставя рафинерията със вид „ Уралс ”, ще би трябвало суровината да бъде внасяна от другаде, което ще увеличи разноските на рафинерията, добавя „ Ройтерс ”.

През януари се чака в Бургас да постъпят два товара от по 70 000 метрични тона казахстански нефт KEBCO, партида от 76 000 тона от иракския Basrah Light, 50 000 тона от сорта CPC Blend и 33 000 тона нефт от Тунис, сочат данни на групата на LSEG.

KEBCO - казахстански нефт, изнасян от съветски пристанища, има характерности, сходни с тези на „ Уралс ” и е най-вероятният сурогат на съветската суровина в България, показват пазарни участници. Те обаче допълват, че доставките му са лимитирани, а цената му е доста по-висока.

Рафинерията в Бургас е конструирана да обработва сорта „ Уралс ” и сега може да работи единствено със сортове с по-високо наличие на сяра (кисел), което в Европейски Съюз е мъчно и скъпо, означават търговци. 



„ Пазарът на нефт с високо наличие на сяра в Европа е затегнат поради неналичието на „ Уралс ” и кюрдски нефт ", показва пазарен източник.  Износът на суровината от Иракски Кюрдистан бе спрян предходната пролет.

„ Лукойл ” и българското Министерство на стопанската система към този момент на са дали отговор на настояванията за коментар, отбелязва „ Ройтерс ”.

Пред Българска телеграфна агенция от пресслужбата на компанията са отказали коментар като са се аргументирали с опция за отрицателно влияние върху цените.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР