България заема 48-то място в света според Индекса на просперитет

...
България заема 48-то място в света според Индекса на просперитет
Коментари Харесай

България е на 48-мо място по просперитет в света

България заема 48-то място в света съгласно Индекса на разцвет за 2023 година, формиран от Legatum. Интересен факт е, че през последното десетилетие страната се изкачи с 2 позиции нагоре в тази ранглиста.

България се отличава в областите на стопанската система и образованието. Това е резултат от напъните на страната да усъвършенства своята икономическа конструкция и просветителна система през последните години. На фона на световните стопански провокации, България се нарежда добре спрямо доста други страни, написа pixotab.com.

Страната ни изпитва усложнения в региона на обществения капитал. Този индикатор прави оценка качеството на публичните взаимоотношения, доверието и обществената съгласуваност. Независимо от някои усъвършенствания през последното десетилетие, страната се нуждае от по-широки и устойчиви промени, с цел да ускори обществения капитал и доверието сред жителите.

Пред страната ни в класацията по разцвет са: ОАЕ, Румъния, Катар и Мавриций, а след нас са Черна гора, Панама, Сейшели и Сърбия. Индексът на Legatum изследва 12 индикатора в 167 страни по света. Ето по какъв начин България се класира по всеки един от тях:

Безопасност и сигурност – 58;

Лична независимост – 51;

Управление – 61;

Социален капитал – 81;

Инвестиционна среда – 53;

Условия за бизнес – 52;

Инфраструктура и пазарен достъп – 52;

Икономическо качество – 43;

Условия на живот – 51;

Здраве – 65;

Образование – 47;

Природна и естествена среда – 64.

Дания, Швеция и Норвегия заемат първите три места в тазгодишната ранглиста за разцвет.

Просперитетът понижава в международен мащаб. Основната причина за това е общата наклонност към утежняване на институциите и демократичните процеси. Икономическите разтърсвания неотдавна също способстваха за изостряне на структурните недостатъци в доста страни. Този спад в продуктивността се усеща както в развитите, по този начин и в разрастващите се стопански системи. В резултат на това минимум проспериращите страни са в по-добра позиция да се оправят с тези провокации.

Докато в множеството страни се организират избори, демократичните практики се утежниха по света. Изпълнителната власт става по-ограничена, а гражданските свободи понижават във всички райони. Това неизбежно води до увеличение на недоволството и възходящо възприятие на „ изоставеност “ измежду жителите. Много страни в Европа илюстрират тази наклонност, като техните държавни управления подхващат все по-недемократични практики.

Същото важи и за гражданските свободи. През последното десетилетие персоналните свободи се утежниха в цели 108 страни, с възходяща неприязън към свободата на събиране и сдружаване, свободата на словото и достъпа до информация. Цензурата става все по-често срещана по света, в това число в демократичните страни.

Индексът на разцвет на Legatum за 2023 година разкрива значими трендове в международен мащаб, в това число сполучливите стопански и просветителни старания на България, само че и провокации в региона на обществения капитал и демократичните процеси. Глобалните трендове акцентират нуждата от устойчиви промени и подсилване на институциите, с цел да се насърчи по-доброто бъдеще на страните и жителите им.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР