България всяка година се диагностицират около 1000 случая на рак

...
България всяка година се диагностицират около 1000 случая на рак
Коментари Харесай

Ракът на маточната шийка е предотвратим

България всяка година се диагностицират към 1000 случая на рак на маточната шийка, и с доста неприятна прогноза. Чрез постоянна профилактика и имунизация в ранна юношеска възраст могат да бъдат избавени доста дами и този % може да бъде доста невисок. При слагане на диагноза в ранен етап шансът за изцеление е доста висок.

Инфекцията с HPV или човешки папилома вирус е причина за съвсем всички случаи на рак на маточната шийка. Това е изобретение на професор Харалд Цур Хаузен*, за което той получава Нобелова премия за физиология и медицина през 2008 година. 90% от инфекциите при младите дами са краткотрайни и минават за към 2 години, а 70% за към 1 година. Риск от развиване на рак на маточната шийка и предракови лезии се получава при 5-10 % от инфектираните дами, защото инфекцията при тях е станала хронична и организмът не се е преборил с нея.

Ракът на маточната шийка е второто по периодичност злокачествено заболяване при дамите. Заразяването с високорискови видове вируси има най-голямо значение, изключително вид 16 и вид 18, тъй като те са

Все по-разпространена е имунизацията на младите девойки, която може да се организира преди началото на половия живот или до 12-13 годишна възраст.

Цитонамазката въпреки това е способ за разкриване на ранните стадии на този тип рак.Някои от главните рискови фактори за развиването на рак на шийката на матката са слаб имунитет, сексуалнен сътрудник – притежател на вируса, ранни полови контакти, липса на достъп до скрининг и имунизация, както и на стратегии за полово обучение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР