България все още не е взела решение за продажба на

...
България все още не е взела решение за продажба на
Коментари Харесай

Край с опита за руско заробване покрай АЕЦ "Белене"! Рибарски: Ситуацията не предполага дори преговори за подобен проект!

България към момента не е взела решение за продажба на реакторите, предопределени за АЕЦ " Белене ", като към този момент единствено е дадена " зелена светлина " на министъра на енергетиката да договаря за тази продажба. В сегашната обстановка обаче довършването на плана за атомна централа в Белене е невероятно. Това разкри пред NOVA депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.
 
" Много бяха обсъжданите разновидности през годините за реализация на този план, все още не виждаме по какъв начин той може да бъде завършен ", сподели Рибарски. " Оборудването е съветско и в предишното имаше опит да не бъде купено, само че арбитражът ни задължи ", изясни депутатът.
 
По думите му във визията за енергетиката, препоръчана от служебния кабинет, е записано, че  евентуално нови мощности в Белене ще се построяват към 2035 година " Разбирам паниката на хората в Белене, един предстоящ план след 10-12 години беше заложен във визията, само че следва да създадем действителна тактика къде и по какъв начин ще се построяват новите нуклеарни мощности ", сподели Рибарски.
 
Относно обвиняванията на президента, че решението е взето доста бързо, той отговори, че това е било мъчно и през 2017-18 година, а в обстановката сега е невероятно довършването на плана. " Ситуацията не допуска даже договаряния за сходен план ", сподели Рибарски. Идеята за хибриден план също се оказала комплицирана за осъществяване. " Все отново се касае и за нуклеарна сигурност. Едно съоръжение, което би трябвало да сглобим дружно с други доставни елементи от други страни. Кой ще поеме гаранциите за сигурност ", разяснява Рибарски.
 
Централата в Украйна, която вероятно би употребила това съоръжение, е пред довеждане докрай. " Именно за това се смята, че действително имаме един покупател, който може да употребява това съоръжение действително и ние сме единственият продавач. Така че и разбори, и да търсим пазарни цени в една такава обстановка е много комплицирано ", сподели Рибарски.
 
Рибарски съобщи, че за възможна продажба е загатнал и някогашният енергиен министър от служебния кабинет Росен Христов. " Предполагаме, че и тогава са се водили такива диалози и служебният кабинет е бил наясно с този интерес ", сподели Рибарски.
 
" В момента договарянията действително стартират всъщност и към този момент ще забележим какъв е действителният интерес ". В актуалното решение е заложена минималната цена. Той не разяснява кой е най-хубавият вид за България.
 
" Нека да забележим по какъв начин ще протекат договарянията, дали ще е за цялото съоръжение, каква част от него и по кое време действително ще би трябвало да бъде предадено това съоръжение ", сподели Рибарски.
 
" Засега в решението се засяга цялото съоръжение, само че в процеса на диалози допускаме, че ще се обясни и този въпрос ", добави Рибарски.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР