България винаги е била сред основните производители на лавандула, но

...
България винаги е била сред основните производители на лавандула, но
Коментари Харесай

България - новият господар на лилавото цвете

България постоянно е била измежду главните производители на лавандула, само че в сянката на Франция, която държи лидерската позиция както като количество, по този начин и като качество на крайния артикул - маслото. Допреди няколко години, когато болест върху растенията стопява на половина френското произвеждане от 50-60 тона годишно.

Българските производители употребяват този миг и усилват насажденията, като главен техен краен клиент се трансформира водачът до неотдавна - Франция. Това дава съображение задгранични издания да дефинират България като " новия стопанин на лавандулата ".

На пръв взор наподобява, че обстановката се е усмихнала на България, само че картинката въобще не е единствено в светли краски.

Тази неприятна обстановка за Франция води до съвсем двойно повишаване на лавандуловото масло на интернационалните тържища за последните години. Ако през 2008 година кг качествено лавандулово масло се е продавало за 40-45 евро/кг, през 2010 година цената е към този момент над 100 евро.

Друг резултат у нас от проблемите на Франция е, че доста хора виждат в тази просвета елементарен метод да изкарат куп пари, само че не всички производители са експерти, дори не наблюдават за качеството на посадъчния материал.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР