България вече предприема конкретни стъпки към кандидатстване в механизма ERM-2

...
България вече предприема конкретни стъпки към кандидатстване в механизма ERM-2
Коментари Харесай

Д. Бобева: Влизането в Банковия съюз преди влизането във валутния механизъм е безумие

България към този момент подхваща съответни стъпки към кандидатстване в механизма ERM-2 прочут като „ чакалнята на Еврозоната “. Очаква се на 12-ти юли министър Горанов публично да внеса документите за кандидатстване. По този мотив доцент Даниела Бобева от Българска академия на науките, някогашен министър на търговията и някогашен вицепремиер разяснява в предаването „ Неделя  150 “ по „ Хоризонт “, че към този момент два пъти страната ни е  заявила желанията си да одобри еврото. Валутният ни курс не се трансформира по отношение на еврото, а преди този момент немската марка, към този момент 21 години и официално условията за участие в Еврозоната, а не в чакалнята, са изпълнени, добави тя.
За страдание, целият валутен механизъм се трансформира в един политически пазарлък и то единствено във връзка с България . Първия път когато ни отхвърлиха беше поради прекалено високия недостиг по настоящата сметка. Знаете че ние правехме исторически високи равнища - над 20%, което в учебниците написа, че е огромен риск. Втория път беше обяснено, че не би трябвало да се бърза с това, защото цялата еврозона е в рецесия. Сега не ми е ясно каква тъкмо причина ще бъде изложена, само че допускам, че ще се приказва за неустойчивост на финансовия бранш “

В целия Европейски Съюз и Еврозоната непрестанно банкрутират банки посочи тя и даде образец с даунгрейдването на Дойчебанк и абсурда в Латвийската банкова система, макар че е в Еврозоната.

Притеснението е, че в случай че бъдем позволени до валутния механизъм, след две години ще влезем в еврозоната , тъй като реализираме маастрихтските критерии. Ние сме единствената страна, дружно с Швеция, които в продължение на 8 години прецизно съблюдава всички критерии “. 

Според Бобева сме очевидци на дискриминационно отношение по отношение на българската стопанска система:

Това е несъмнено нежеланието на Европейската централна банка да се уголемява еврозоната на този стадий. Те си имат проблеми с немската банкова система, с италианската, с латвийската .   Влизането на България в банковия съюз преди влизането във валутния механизъм е безумство. Няма естествена страна, която би приела такова изискване. Това е безумство, тъй като това не подсигурява, че по-късно ще влезем във валутния механизъм. Няма правни принадлежности в Европейски Съюз, които да ни подсигуряват, че като влезем в банковия съюз, ще ни вкарат по-късно във валутния механизъм. Влизайки в банковия,съюз ти се отказваш от контрол. Всичко се взема решение от ЕЦБ във всеки един миг. Те могат да решат с изключение на трите най-големи банки да надзирават която и да, да лишават лиценз на която и да, да дават лиценз на която и да е и ние не участваме в окончателното взимане на тези решения. Тоест, различен взема решението, само че ти плащаш сметката, тъй като в случай че би трябвало да се изплащат депозити, да се заплаща за преструктуриране, това отива от националните пари “

Нито една страна отвън еврозоната не е показала интерес за присъединяване в банковия съюз, тъй като той е „ напълно неприветлив за страните, които са отвън еврозоната “.

Българската банкова система е най -оценяваната банкова система през последните пет-шест години и би било огромен риск да бъде хвърлена в несигурността в нов механизъм, посочи тя.  Присъединяването към „ чакалнята на еврозоната “ значи че в идните две години нашата валута би трябвало да потвърди, че продължава да бъде постоянна. Ще се вършат най-много структурни промени и ще продължаваме да бъдем фискално рационални.

Валутният механизъм е първата стъпка към еврозоната, а тя, с всичките и проблеми с неясноти остава сърцевината на Европейския съюз, изясни Бобева.

„ Аз чакам резултат върху рейтинга на България вследствие на присъединението към валутния механизъм. Освен това има и редица други изгоди – това, че към този момент обозримо приемането на еврото, значи, че ще стартираме да се приготвяме за него, а това е един от най-важните въпроси, с цел да не изпитаме шока на цените и други опасности, които има по отношение на присъединението “.

Вишеградската четворка не желае да се причисли към общата валута, само че  разликата с България е в това, че страната ни е в характерен валутен режим към този момент 21 години

„ За нас е от извънредно значение ние да влезем в еврозоната. Това ще е единственият метод, по който ще излезем от валутния ръб. В този смисъл разликата е фундаментална “.

Имайки по-висок рейтинг ще приличаш повече вложения, а когато имаш повече вложения, имаш по-голям стопански напредък. В този смисъл, участието в Еврозоната е прелестно изискване да ускорим икономическия напредък, само че за жалост то не е задоволително. Има страни в еврозоната, които се възползват от високия рейтинг и по-добрите условия за вложения, които участието прибавя, само че има и такива, които не се възползват. Имайте поради, че през последните 10 години в самата еврозона процесът на конвергенция бяха много разнопосочни. 12 страни в еврозоната не са се сближили, а са се отдалечили от междинния Брутният вътрешен продукт на човек от популацията. Членството в еврозоната, както и в Европейски съюз, е една опция, която може да ти даде крила към един по-висок стопански напредък, в случай че ти следваш верните политики, само че ти можеш и да се провалиш, както се провали Гърция… “.

Дори и страната ни да подаде документи на 12 юли,  Бобева не е оптимист в какъв период страната ни би могла да стане част от erm-2 поради спорните политически сигнали, които получаваме извън.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР