България вече има редовно правителство, а с него идват и

...
България вече има редовно правителство, а с него идват и
Коментари Харесай

Битката за областна управа: Кой ще седне в горещия стол на губернатор в Пиринско?

България към този момент има постоянно държавно управление, а с него идват и предстоящи рокади по върховете на властта и област Благоевград. Традиционно всяка нова власт стартира ръководството си със промяна на най-важните представители на страната регионалните шефове. В Пиринско към този момент се заприказва кой ще седне на горещия стол на губернатора Стоян Христов, управлявал по времето на служебното държавно управление. Преговорите вървят и към момента не е напълно ясно коя от двете ръководещи партии-ПП или ГЕРБ ще имат привилегията да назначат собствен човек на мястото.

В момента ГЕРБ и " Продължаваме промяната " оглеждат свои кандидатури и вършат описи с номинирани за поста. Според източници на Struma. com инструкциите от върха този път са да се залага не на политически фигури, а на специалисти, експерти, без значение коя от партиите съставляват. задължението на двете политически сили е да предлагат свои хора, които по-късно ще бъдат пресявани и обсъждани.

Първото име, което се спряга за поста от " Продължаваме промяната " е юрист Методи Байкушев. Номинацията е направена поради неговата експертност в правото и фактът, че е сполучлив правист. Говори се, че е препоръчан и Андрей Гюров, само че съгласно осведомени упоритостите на Гюров са надалеч по на високо и Гюров се приготвя за интензивно присъединяване в евроизборите следващата година.

ГЕРБ също предлагат свои претенденти и първият, чието име се спрегна е това на юрист Мартин Бусаров , който обаче е отказал да застане отпред на регионална администрация. Следващата номинация е на Емил Кехайов , някогашен шеф на Югозападна районна дирекция на Българския състезателен тотализатор, който е кадър на ГЕРБ и бе отхвърлен от поста по времето на министър Р. Василев от Има Такъв Народ.

Дали от централата на ГЕРБ ще одобрят неговата кандидатура не е ясно. Мълвата сочи, че към поста гледал и някогашният регионален шеф Бисер Михайлов , само че към този момент той не е номиниран и препоръчан за утвърждение. Не изключваме вероятността да има изненади при назначенията, само че до този миг това се имената, които сигурно са обект на разискване.

Ако Политическа партия се преборят за поста и адв. М. Байкушев поеме руля на ръководството на региона, то това ще е сигурна гаранция за присъединяване му в идните локални избори от трамплина на регионален шеф. Името му от дълго време е измежду спряганите за присъединяване в локалния кметски избор, който в Благоевград се оказва комплициран и извънредно забавен.

Множество претенденти за кметове и претендент -съветнически листи се приготвят още от в този момент,а някои от претендентите започнаха тихомълком да мъдрят тактики за идните избори през есента. Очертава се горещо политическо лято в регионалния град. Почти всички политически партии ще имат свои кандидат-кметове.

В конкуренцията ще вземат участие като самостоятелни актуалният кмет Илко Стоянов и някогашният Атанас Камбитов . В изборите за кмет ще се включи и екскметът Румен Томов , който най-вероятно ще бъде повдигнат от " Български напредък ", партията, в която неговият наследник Мартинбеше кандидат-депутат. От Българска социалистическа партия разпореждат очаквания на някогашния зам. кмет в екипа " Томов ", В. Трошанов.

Новото име, което изплува измежду претендентите е това на досегашния зам. министър на Министерство на регионалното развитие Николай Шушков , който досега не е удостоверил изрично, че ще взе участие в надпреварата, само че мълвата в регионалния град настойчиво го спряга като възможен претендент, повдигнат от предприемчив комитет, или нов политически план, за който стартира да се приказва незабавно откакто служебното държавно управление падна.

Бившият началник на пощата в Благоевград Димитър Ирибозов е име, което също се спряга за присъединяване в кметския избор в регионалния град.

Познати политици като Радослав Тасков, Злата Ризова, Валери Смиленов и други , ще вземат участие интензивно в локалните избори. В момента вървят странни процеси и в локалния общински съвет, скрито се прави прегрупиране -едни съветници излизат от партиите и политическите планове, с които са влезнали в ОБС, с цел да се включат в други.

Съветници-риби, чиито гласове не сме чували досега в залата на ОБС, също дават поръчка да играят интензивно за идващия локален парламент. Жегата в Благоевград следва, горещото политическо лято стартира през септември, а до тогава чакаме още претенденти за локалната власт да излязат на повърхността.

П.Костадинов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР