България вече има реална диверсификация - през следващите няколко седмици

...
България вече има реална диверсификация - през следващите няколко седмици
Коментари Харесай

430 млн. кубика азерски газ получаваме до края на годината

България към този момент има действителна диверсификация - през идващите няколко седмици ще получим азерски газ и по интерконектора. Това сподели българският министър председател в оставка Кирил Петков по време на церемонията за приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция - България (IGB). Събитието беше излъчено бе излъчена непосредствено по един от сателитните канали на гръцката телевизия. От наша страна в него взе присъединяване и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

„ Гордост за мен е, че при ръководството на това държавно управление,

 

единствено за 6 месеца успяхме да приключим този план “,

 

сподели още Петков. По думите му, огромният интерес на България е да бъде част него, както и с присъединяване си в реализацията на терминала за полутечен газ край Александруполис.

От своя страна министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов напомни, че до края на годината България ще получи 430 млн. кубика азерски газ, като през през първото шестмесечие са били доставени160 млн. куб. м. „ Отриването на газовата връзка сред Гърция и България е значима стъпка, тъй като през днешния ден достъпът до енергийни източници е доста значим “, добави той. По думите му интерконекторът дава нови благоприятни условия за диверсификация в комбиниране с целия южен газов кулоар. Тази мрежа способства за енергийната сигурност на Европа, акцентира още министър Парвиз Шахбазов. Енергийният министър на Азербайджан добави, че тази връзка ще даде опция естествените запаси на страната му

 

да покрият потребностите на България и да се ускори диверсификацията на Европа.

 

Единият от домакините на паметното събитие - гръцкият министър ръководител Кириакос Мицотакис дефинира интектонектора като основен енергиен мост, който е значим освен за Гърция и България, само че и за Балканите и Европа.

" Това, което откриваме в този момент тук, не е просто един газопровод, транспортиращ природен газ, а значим енергиен мост, който ще сплоти географския югът със севера, като в началото ще сближи Гърция с България, Атина със София ", съобщи Мицотакис, като добави, че значимостта на газопровода за двете страни личи и от наличието в Комотини през днешния ден на българския министър председател Кирил Петков. От гръцка страна в церемонията взе присъединяване и енергийният министър на южната ни съседка Костас Скрекас.

Да напомним, че Гърция единствена от нашите съседи от Европейски Съюз има личен терминал за доставка на полутечен газ. По него България също получава природен газ. В прилежащата страна диверсификацията на източниците на синьо гориво от години не са единствено думи. Освен през LNG-порта на остров Ревитуса, край Атина, Гърция получава газ и от Азербайджан по Южния газов кулоар посредством Трансадриатическия газопровод и през България от Русия. По този метод, за разлика от нас,

 

съседите са си обезпечили 3 източника на доставки.

 

В момента работят по обезпечаването на четвърти. Става дума за създаването на големите залежи на природен газ в източната част на Средиземно море, намиращи се в икономическите зони на Египет, Израел и Кипър и проектирането на газопровод от там до остров Крит и към континента.

Нашата страна, изключително по времето на ръководството на ГЕРБ беше на процедура закрепостена за „ Газпром “ и цели 90% от количествата бяха внасяни от Русия. Стигна се до такава степен, през предходната година някогашните шефове на „ Булгаргаз “ да отхвърлят доста по-евтините доставки на азерски газ, с цел да може да се пласира съветският. За импорт на повече синьо гориво техническа опция е имало през реверсивната връзка сред Кулата и Сидирокастро, напомнят специалисти.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР