България трябва ясно да заяви кога ще се откаже от

...
България трябва ясно да заяви кога ще се откаже от
Коментари Харесай

Сандов: Токът не е скочил заради Зелената сделка

България би трябвало ясно да съобщи по кое време ще се откаже от въглищната енергетика и да премине към потребление на възобновими източници, които, за разлика от съветския газ, няма да нарастват във времето. Това съобщи в студиото на „ Лице в лице “ депутатът от „ Демократична България “/ “Зелено придвижване “ Борислав Сандов.

„ Много интензивно в медиите се появява тезата, че отговорна за повишаването на тока е Зелената договорка. Високата цена се дължи на повишената цена на газа поради понижените доставки от Русия, а също и на квотите на въглеродните излъчвания, чието търсене пораства поради възобновяване от Коронавирус рецесията. От едната страна е икономическият напредък и инфлацията, а от другата е газът “, акцентира той.

По думите му нашата страна единствена не е показала краен период за отвод от въглищата и точно това може да се окаже причина да не получим европейско финансиране.

В тази връзка Сандов атакува Кирил Петков и Асен Василев от „ Промяната продължава “ поради поддръжката им за подписката на миньорите от мини „ Марица Изток “: „ Намирам това за популистко “.

По думите му хората от рудниците могат да вземат участие в рекултивацията в района, да се изградят фотоволтаични съоръжения и дори посредством тях да се създава водород, който да зарежда съществуващите тецове. „ Европейски Съюз осъзнава в този момент, в този миг, че преходното гориво газ не е положително решение и би трябвало бързо да минем към ВЕИ, които няма да нарастват във времето, в противен случай – ще поевтиняват “, безапелационен беше Сандов, като добави, че пари от Европейски Съюз за такива начинания има.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР