България трябва да застане по-твърдо и да поиска изключение. Ако

...
България трябва да застане по-твърдо и да поиска изключение. Ако
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако спрем да получаваме руски петрол

България би трябвало да застане по-твърдо и да изиска изключение. Ако пък е поискала и ѝ отхвърлят, да провокира несъгласие върху по този начин препоръчаните наказания 6.0. Това съобщи пред БНР Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

" Това ще бъде тежко за нас като най-бедната страна в Европейския съюз. Ще попаднем в адска преса на няколко страни пред и зад нас по поречието на Дунав, които ще имат достъп до съветски петрол, а ние ще сме принудени да купуваме по-скъпа суровина, което ще докара до пагубно положение на нашата промишленост. ", изясни той.

От 60-те години българската рафинерия е разположена на Черно море, с цел да получава петрол от съветски пристанища, главно Новоросийск, разясни Живодар Терзиев. Той уточни, че логистиката на петрол, преминаващ единствено и само през Босфора, крие опасности.
Каквото и да направи промишлеността през днешния ден, ще бъде по-скъпо, в сравнение с можем да го получим през рафинерията в Бургас, добави той.
 
Не е нито бързо, нито софтуерно елементарно да бъдат пренастроени веригите на доставки, посочи Терзиев. По думите му, в случай че " Нефтохим " стартира да преработва други първични материали, потенциалът на комбината ще падне доста.
 
На въпрос какво ще се прави, в случай че Русия спре доставките на петрол, Живодар Терзиев означи, че някои от търговците са заделили в български складове част от запасите, които са в чужбина.

Цените на горивата потеглят нагоре

За чисто българските компании казусът ще е максимален, тъй като в последните години са разчитали на 80-90% доставки през бургаската рафинерия, предизвести специалистът.
 
 istock istock
" Не би трябвало да има проблем с доставките на непознато показаните компании наши членове. Българският пазар разчита на помощ от компаниите майки в Гърция, в Румъния, в Сърбия. ", добави той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР