България трябва да види своето място на картата - вниманието

...
България трябва да види своето място на картата - вниманието
Коментари Харесай

Ген. Константин Попов: Трябва да разчитаме на съюзниците си и те да могат да разчитат на нас

България би трябвало да види своето място на картата - вниманието на цялата международна общественост в този момент е ориентирано към Черноморския район, от който ние сме част. Страната ни е много значима невралгична точка, от която зависи стабилността на Балканите и Европа. Това съобщи в изявление за БГНЕС военачалник Константин Попов, ръководител на Центъра за развиване на политики. Той е шеф на защитата през интервала 2016-2017 г и ръководител на Комисията по защита в 44-ото Народно заседание (2017-2021 г.).

По думите на ген. Попов, би трябвало да научим пет доста значими урока от войната на Русия в Украйна, която стартира на 24 февруари и беляза 2022 година

Първият урок: ние сме значими и имаме своето място, би трябвало да имаме своята концепция, своите правила, своите цели за национално достолепие.
Вторият: ние сме част от международната сигурност, не може светът да се развива, да текат процеси, а ние да стоим отвън тях. Третият: би трябвало да разчитаме на своите съдружници и те да могат да разчитат на нас.
Четвъртият: сигурността и защитата не се строят от ден за ден, това би трябвало да е един плануван, законосъобразен развой, който изисква дълго време, с цел да бъде реализиран резултат. Освен това сигурността и защитата не са задача само на Министерството на защитата и на Службите за сигурност, а всеобщо дело, което визира всеки един от нас, както и всяка една сфера от нашата активност.
Петият и най-съществен урок, а точно, че ние би трябвало да имаме вяра в себе си, да имаме ценностна система, предпочитание и военен дух, с цел да пазим родината си и да отстояваме нашия суверенитет.

Ген. Попов означи, че за част от политическия ни хайлайф войната на Русия в Украйна не съществува, а това е една преломна война, която дава отражение върху международната система за сигурност, върху отношението ни към войната и мира, по какъв метод, къде и по какъв начин се нареждаме. Освен това част от политическия хайлайф не вижда следствията – точно по тази причина нямаме ясна визия какво да вършим, с цел да можем да извлечем оптималната изгода и да понижим оптимално вредите, като използваме нашето геополитическо разположение.

„ Имаме политическа рецесия. Но това е много меко казано, тъй като това е рецесия на политическия хайлайф, който явно не се оправя със дилемите си “, акцентира ген. Попов.

Мястото на България е значимо, страната ни е кръстовище на геополитически ползи и се намира доста покрай взривоопасни зони – Близкият изток, Украйна, Грузия, нестабилните Западни Балкани. „ Тук има доста съществени политически и стопански ползи и това ни дава съображение да търсим стабилността и последователността, разбирайки всички тези фактори, тъй като нашата сигурност е отговорност на всеки един от нас. “ – безапелационен е ген. Попов.

Според него е значимо да осъзнаем, че не стоим настрана от света, а сме много значима, невралгична точка за това дали ще има непоклатимост в района, а също и в Европа. Случващото се в Западните Балкани дава съществено отражение и на европейската система за сигурност, дава отражение и в Близкия изток, счита той. „ Ако сме задоволително рационални и целенасочени, в действителност можем да имаме значима роля и е неправилна тактика да се снишаваме, чакайки бурята да отмине “, съобщи ръководителят на Центъра за развиване на политики.

Фактът, че на българския политически хайлайф му лиши близо година, с цел да реши да изпрати военна помощ на Украйна, също оказа своето въздействие.

„ Първо, това към този момент ни коства доверие. Не ни имат вяра доста. И за какво не ни имат вяра – тъй като през вчерашния ден тези, които се правеха на миролюбци и упрекват другите във войнолюбие, в края на краищата изпращат оръжия. “ - разяснява ген. Попов.

Липсата на постоянна позиция внася комплициране в хората, те не знаят кое е вярно, кое е неправилно, къде е мярата, за мир ли сме, за война ли сме, какво желаеме да реализираме.

„ Лутането на политиците всява съмнение в хората в политическия хайлайф. Те сякаш от ден на ден не желаят да следват политическия хайлайф “, посочи той, като добави, че в резултат на това блуждаене единствено 8% са подготвени да пазят родината си, съгласно последни социологически изследвания. „ Щетите са за всички нас – и като страна, и като обособени персони, и като общество “, сподели още ген. Попов.

Според него на страната нанасят вреди хората, които желаят повече власт и желаят да задоволяват персоналното си его, които може да са положителни на думи, само че делата им не са положителни за обществото и за родината.

Ген. Константин Попов изрази вяра, че 2023 година ще бъде по-добра, че ще се откри дипломатическо решение за спора в Украйна, че ще имаме и вътрешнополитически положителни решения и отново ще можем да приказваме за стопанска система, с цел да се усъвършенства благосъстоянието на българите.

„ Надявам се рисковете да са по-малко във външната политика, да можем да се оправим с възможна криза по един прагматичен метод, да се оправим с риска от намаляващия потенциал на нашата администрация и рискът, обвързван с неправилните политически решения, да не бъде толкоз сериозен. “ – заключи той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР