България трябва да следва последователно целите си за Шенген и

...
България трябва да следва последователно целите си за Шенген и
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Добре е България да влезе в еврозоната, но има още работа за инфлацията

" България би трябвало да следва поредно задачите си за Шенген и еврозоната. Добре е България да влезе в еврозоната, щом сме във валутен ръб и нашата валута е вързана с еврото, това значи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) дефинира нашата политика, а ние не сме на масата да ѝ влияем. В свят, който става по-непредсказуем, да имаме поддръжката на ЕЦБ в цялостния ѝ мащаб, е добре за сигурността на българските жители и стопанска система. "
Това коментира управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. " За страдание, ние изостанахме по отношение на Хърватска, влизането им в еврозоната оказа помощ на туризма им. И това, което нашите хора се притесняваха - че ще скочат цените, не се случи. Ние също имаме туристически отрасъл, за какво и ние да не му помогнем, като въведем валута, позната на целия свят? Какво ни задържа, с изключение на съмненията и подозренията, които би трябвало да бъдат изчистени ", добави Георгиева.
По отношение на дълга България се оправя прелестно - дългът ни е 25-26%, което е доста под условията за еврозоната, уверена е тя.
" Имаме още работа за извършване при битката с инфлацията, само че вървим в вярната посока. Миналата година беше към 13%, тази година слезе до 7 и малко, само че би трябвало да продължим още. Това е трудността, което би трябвало да бъде фокус на политиците, които се занимават с влизането в еврозоната ", добави Георгиева.
Според нея това е добре за влизането в еврозоната, само че още по-добре за българския жител, който не желае да живее в страна с висока инфлация. Инфлацията е изключително пагубна за по-бедните хора, като спомагателен налог е на раменете им, сподели тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР