България трябва да следва последователно целите си за Шенген и

...
България трябва да следва последователно целите си за Шенген и
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Добре е България да влезе в еврозоната

„ България би трябвало да следва поредно задачите си за Шенген и еврозоната “, разгласи в изявление за Нова телевизия ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

„ Добре е България да влезе в еврозоната, щом сме в ръб и нашата валута е вързана с еврото, това значи, че ЕЦБ дефинира нашата политика, а ние не сме на масата да ѝ влияем. В свят, който става по-непредсказуем, да имаме поддръжката на Централната банка в цялостния ѝ мащаб, е добре за сигурността на българските жители и стопанска система “, акцентира българката.

Тя съобщи, че сме изостанали по отношение на Хърватия и добави, че влизането на Загреб в еврозоната е помогнало на туризма им.

„ Не скочиха цените. Защо и ние да не помогнем на нашия туристически отрасъл, като въведем валута, позната на целия свят? Какво ни задържа, с изключение на съмненията и подозренията, които би трябвало да бъдат изчистени “, разяснява Георгиева.

По отношение на дълга България се оправя прелестно - 25-26%, което е доста под условията за еврозоната.

„ Имаме още работа за извършване при битката с инфлацията, само че вървим в вярната посока. Миналата година беше към 13%, тази година слезе до 7, само че би трябвало да продължим още. Това е трудността, което би трябвало да бъде фокус на политиците, които се занимават с влизането в еврозоната. Инфлацията е изключително пагубна за по-бедните хора, като спомагателен налог е на раменете им “, счита Кристалина Георгиева.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР