България трябва да се присъедини към еврозоната, когато е реално

...
България трябва да се присъедини към еврозоната, когато е реално
Коментари Харесай

Радев: България трябва да се присъедини към еврозоната, когато е реално готова

България би трябвало да се причисли към еврозоната, когато е действително подготвена, а не когато ни се желае и то непременно. Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти през днешния ден в отговор на въпрос. Държавният глава уточни, че консолидираното на единната европейска валута би трябвало да стане след рационално извършени стопански и финансови политики, които да доведат до осъществяване на нужните критерии за участие, а не със слагане на спирачки на обществено-икономическото развиване на страната.

Помолен да разяснява отхвърленото от Народното събрание предложение за допитване до народа, дали българският лев да остане единствената публична валута в страната до 2043 година, президентът акцентира, че политици в Народното събрание и отвън него не би трябвало да се държат по този начин, като че ли няма подписи на половин милион българи с такова искане.

„ След като законовите условия са изпълнени е редно референдум да бъде извършен. Това решение издава боязън, неуважение и съмнение към българските жители “, сподели президентът. Държавният глава добави, че напълно различен е въпросът за точната дефиниция на референдума, както и залагането на дълъг период от 20 години преди взимането на решение. Затова Румен Радев прикани политическите старания да бъдат фокусирани не върху прекъсването на допитването до народа, а върху ясна и открита политика, начинания и стратегии, които да създадат по този начин, че влизането в еврозоната, да бъде преференциално за всички.

В отговор на въпрос дали ще насрочи дата за този референдум, президентът Радев подсети, че няма по какъв начин да внесе наново такова предложение в Народното събрание, което към този момент е отхвърлено с решение на Народното събрание.

Запитан дали приема изказванието на българския министър-председател пред белгийското издание „ Политико “, че службите ни са инфилтрирани от съветско въздействие, президентът съобщи, че за жалост продължава черната серия български министър-председател да употребява непознати медии, с цел да клюки страната и с цел да развява съветската опасност като заслон за кавга със службите в името на персонални и партийни ползи, тъкмо по сюжета от записа. „ Жалко е, че хлъзгат акад. Денков, само че както виждам, той няма нищо срещу да бъде хлъзган “, добави президентът.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР