България трябва да осигури възможност на съюзниците да ни помагат

...
България трябва да осигури възможност на съюзниците да ни помагат
Коментари Харесай

Гарантирани ли са сигурността и отбраната в Черно море?

България би трябвало да обезпечи опция на съдружниците да ни оказват помощ в гарантиране на сигурността и защитата в Черно море с разследващи и други средства. Това съобщи пред военните ни разузнавачи министърът на защитата Тодор Тагарев. По думите му е значимо също по този начин дейно да осигурим предното разполагане на съдружниците на наша територия, с цел да сме по-добре готови. Премиерът Николай Денков съобщи, че България е давала разнопосочни сигнали през последните години към съдружниците ни от Европейски Съюз и НАТО.

България би трябвало работи със съдружниците по НАТО за сигурността в Черноморския район, изясни военният министър Тодор Тагарев.

" Трябва да осигурим опция на наши съдружници - без значение от рестриктивните мерки на Конвенцията от Монтрьо - нашите съдружници да имат опция да ни оказват помощ в гарантиране на сигурността и защитата с разследващи средства и средства за дейно влияние, кинетично влияние тогава, когато това се наложи ", съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев.

Според военния министър България няма по какъв начин да работи независимо по отношение на сигурността в Черноморието.

" По отношение на Черноморската ни сигурност моето персонално виждане и, доколкото сме имали диалози с военното управление и с сътрудниците от политическото управление, е, че няма по какъв начин да търсим решения независимо, да построяваме всички нужни детайли за морска сигурност независимо, би трябвало да работим доста тясно с нашите съдружници. Трябва да опитаме да работим по-добре с нашите северни съседи в тая позиция. А в вероятност и със страните-партньори ", добави Тодор Тагарев.

Той изясни, че с изненада е схванал, че България към този момент има построена роля, сериозна и приета от НАТО, в подготовката на морски експерти за Украйна, която сега върви.

" Добре е да имаме осезаема роля и нашите съдружници да го осъзнаят. Голямата разлика сред нашето държавно управление и предходното не е толкоз, че не даваме помощ, а разликата е в това, какво приказваме. Ние най-малко желаеме да се чува, че това е доста ясна позиция в наш народен интерес ", разяснява министърът на защитата.

По думите му след срещите във формат " Рамщайн " има построени три обединения за Украйна: За F-16, танкова и ай ти, като България може да подкрепи активността на първите две.

" Макар да нямаме F-16, има благоприятни условия ние да участваме, изключително в случай че тази концепция, подготовка на украински водачи в страна на Източния фланг, тогава ние несъмнено може да имаме избрани функции. Тази коалиция се води от Нидерландия, Дания, само че вземат участие 7-8 други страни и може би още страни ще се включат ", съобщи Тодор Тагарев.

Втората коалиция е за ремонт и поддръжка на бронетанкова техника, която взе участие в бойните дейности, като водещи страни са Германия и Полша.

" По някаква причина ние сме изказали, че съставлява интерес, само че сякаш няма особени развития. За нас това е незначителен, само че промишлен интерес. Как бихме могли да се включим в ремонта на такава техника, защото знаете, че има значителен цех в Търговище по тези въпроси ", разясни Тодор Тагарев.

Премиерът Николай Денков уточни, че има закъснение в развиването на военния ни потенциал през последните години и че участието ни в НАТО и Европейски Съюз ни защищава от закани, пред каквито са изправени страни като Армения, Грузия и Молдова.

" За страдание, точно заради, бих споделил, корист с някои исторически обстоятелства, заради съзнателно създавано разделяне и напрежение в обществото, ние към момента не се възползваме, имам поради и като боен потенциал, и като политически потенциал, от благоприятни условия, които ни дава присъединяване в тези два мощни съюза. Проблемът е точно в тази политическа и военна нерешителност, ние по какъв начин желаеме да се развиваме в границите на тези два съюза ", съобщи министър председателят Николай Денков.

Според него не сме имали ясни послания през последните години към нашите сътрудници от НАТО и Европейски Съюз.

" И това е видяно, това пося и напрежение, бих споделил, дори разделяне в обществото и това е проблем за националната сигурност за България ", сподели още министър председателят.

Денков уточни още, че мирът се реализира тогава, когато всеки агресор знае, че в случай че нападне, ще бъде осъден. А страната ни, би трябвало да развива своя боен потенциал.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР