България трябва да лидира по отношение на Балканската политика, трябва

...
България трябва да лидира по отношение на Балканската политика, трябва
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: България трябва да има дума за Балканската политика

България би трябвало да лидира във връзка с Балканската политика, би трябвало да има дума, тя да е тежка и да се прави оценка. Това сподели в " Още от деня " евродепутатът от Движение за права и свободи и президент на партията Алианс на либералите и демократите - АЛДЕ – Илхан Кючюк. Днес той се е срещнал с премиера на Република Северна Македония Талат Джафери в Скопие.

" Официалната политика на Скопие постоянно е била ясна, че би трябвало да се върви към НАТО и към Европейски Съюз. Стратегическа цел номер едно - влизането в НАТО беше реализирана, в това число и с поддръжката на България. Остава втората цел, а точно - присъединението към Европейския съюз. Няма потребност да дублирам, че има избрани условия това да се случи. Най-голямото и най-важно изискване е вписването на българите в македонската конституция. По тази тематика Талат Джафери е бил доста пореден в своите дейности като ръководител на Народното им заседание. Той внесе текстовете, които бяха написани от държавното управление на Северна Македония, само че не съумя към оня миг да откри нужното болшинство от 2/3. Към днешна дата македонското общество се разделя в две направления - дали би трябвало да продължи интеграцията към Европейски Съюз, което значително се поддържа от главните политически сили, като се изключи една може би - ВМРО-ДПМНЕ или би трябвало да се върви към може би някакви други връзки. За мен отговорът е явен. Ако РСМ желае да отвори своята вероятност, това е Европейски Съюз, няма различен избор. Противното значи дълги години на доста комплицирани връзки, които ще слагат страната паралелно до Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия ", сподели Илхан Кючюк.

Евродепутатът съобщи, че евентуално ще има доста политически оратори, които " ще желаят България и РСМ да не са положителни другари, да нямат добросъседски връзки ".

" Но каква е стратегическата цел на България - да граничи със съседи, които са част от Европейски Съюз ", безапелационен е Кючюк.

Вижте целия диалог във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР