България Танева: Науката не е открила ваксина, има превенция България

...
България Танева: Науката не е открила ваксина, има превенция България
Коментари Харесай

Танева: Науката не е открила ваксина, има превенция

България Танева: Науката не е разкрила ваксина, има предварителна защита България съблюдава прецизно европейските правила за справяне с африканската чума, съобщи земеделският министър 27 юли 2019, 10:42 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Танева: Науката не е разкрила ваксина, има предварителна защита
Танева: Науката не е разкрила ваксина, има предварителна защита
 Експерти: Ако не платим до дни, договорката за F-16 ще се срине
Експерти: Ако не платим до дни, договорката за F-16 ще се срине
 Русия удостовери:
Русия удостовери: " Турски поток " - 2 минава през България
 Нова плантация с 30 хиляди животни със болест от африканска чума
Нова плантация с 30 хиляди животни със болест от африканска чума
 Пуснаха автомагистрала
Пуснаха автомагистрала " Струма " край Благоевград
 Национална агенция за приходите: Не се постанова промяна на документите за идентичност
Национална агенция за приходите: Не се постанова промяна на документите за идентичност
 Народно събрание отхвърли ветото за Ф-16, ще купуваме изтребителите
Народно събрание отхвърли ветото за Ф-16, ще купуваме изтребителите
 Данните на Мая Манолова хакнати, тя: Национална агенция за приходите трансферира отговорността
Данните на Мая Манолова хакнати, тя: Национална агенция за приходите трансферира отговорността

ауката не е разкрила ваксина против африканската чума. Въпреки това има предварителна защита, а загробването на умъртвените животни е част от нея.

Това сподели министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева в изявление за предаването "Събуди се " по NOVA.

"Всяка площадка за загробване на умъртвени по човечен метод животни се прави от комисия по разпоредба, настояща със съгласуването на всички служби, чиято роля е опазването на околната среда ", разясни по отношение на загробването на животните министър Танева и добави, че това е най-резултатният и най-безопасният метод за справяне с умъртвени към този момент животни.

Министърът разяснява още, че изгарянето като метод за справяне няма по какъв начин да се случи при огромния размер от умъртвени животни. "Изгарянето може да служи единствено при единична открита дива свиня. Важно е хората да имат съзнание, че във връзка с предварителната защита, осъзнато би трябвало да се извършват и други неща. Ние нямаме никаква друга опция с изключение на да се оправим с тази рецесия и да запазим доколкото е допустимо един доста добър бранш за България ", сподели Танева, като добави, че риск за здравето на хората няма.

България съблюдава прецизно европейските правила за справяне с африканската чума,

сподели още министърът на земеделието.

"Има пътна карта за справяне със болестта. Ние единствено би трябвало да използван разпоредбите по този начин, както науката в Европа и по света ги е разкрила. Въпросът е да създадем по този начин,че да ограничим вредите от това. Истината е, че би трябвало да сме безкомпромисни по отношение на заболяването. Ние ще вземем ограничения във връзка с определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там би трябвало да бъдат отстранени ", сподели Танева.

По думите й свинете в персоналните стопанства са един от главните опасности за разпространяване за болестта. "По отношение на персоналното стопанство без ограничения за биосигурност истината е една – това са малцина прасета на фона на потреблението на свинско месо в България. При персоналното стопанство обаче става въпрос за малцина прасета, само че за доста на брой хора. Фактът, който би трябвало да приемем е, че тези персонални стопанства с по едно-две до три прасета, са нормално част от традицията, само че нямат ограничения за биосигурност и са един от главните опасности за разпространяване за болестта. Хората в засегнатите райони би трябвало да схванат, че в тази обстановка не могат да гледат прасета за към година”, добави тя.

Имаме 22-ро огнище на африканска чума в русенско, сподели министърът, само че към днешна дата и за през днешния ден и за идващия ден нямаме и не чакаме да излязат позитивни проби ", разясни тя.

Министърът добави, че би трябвало да е научим по какъв начин да живеем в изискванията на това влезнало заболяване. "Как да живеем по метод, по който да го спрем, да го ограничим и да държим чиста зоната, с цел да бъде изкоренен. Болестта настава преди към 10 години в Европа. Заболяването е на 3 континента. България измежду страните членки от Европейския съюз е с най-нисък интензитет на болестта все още, само че изключвам Чехия – единствената страна, която се е справила с това заболяване ".

По отношение на персоналното стопанство истината е една, че това са малцина прасета на фона на потреблението на свинско месо в България, твърди Танева.

"Ако промишленото свиневъдство в България дава малко над 40% от свинското месо за консумация, то съставлява 98% от цялото произвеждане ", съобщи тя, като разясни, че става въпрос за малко прасета, само че за доста хора. Категорична бе, че по отношение на свинското от персоналните стопанства няма ограничения за биосигурност и това е причина за разпространяване на болестта.

"България е 12-тата страна в Европейски Съюз, в която навлезе чумата. Ние обаче сме страната с минимум огнища и минимум потърпевши стопанства ", сподели тя и добави, че предстоят още по-рестриктивни ограничения против разпространението на болестта.

"Ще поговорим с хората да си умъртвят животните. Чехия се оправи с казуса поради това, че на територията на цялата страна, с изключение на дивите прасета, е унищожила персоналните стопанства незабавно, с цел да не доближи болестта свинекомплексите ", добави тя.

Още от полемиката вижте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР