България става все по-уязвима за хакерски атаки. Американско изследване показва,

...
България става все по-уязвима за хакерски атаки. Американско изследване показва,
Коментари Харесай

България е една от 30-те най-лесни мишени за хакерите по света

България става все по-уязвима за хакерски офанзиви. Американско проучване демонстрира, че страната ни е на 26-то място в света по липса на отбрана на интернет и онлайн услугите. В контраст на международните трендове, ситуацията у нас се утежнява.

Авторите на проучването са ревизирали стотици милиони компютри и сървъри в целия свят, както и интернет услугите, които минават през тях – уеб сайтове, имейли, бази данни, пароли, конфиденциална информация, телефония.

В България са изследвани над 4,4 млн. IP адреса. Страната ни е сложена измежду 50-те най-застрашени страни в света и е класирана на 26-то място по накърнимост. Любопитно е, че след старта на плана за сканиране на уязвимости на хакерски атаки Белгия от челното място по незащитеност към този момент е вложила задоволително, с цел да излезе от отрицателната ранглиста.

Проучването демонстрира още, че нормалната процедура в България е да се оставят отворени „ врати” (портове), през които могат да бъдат атакувани компютри, сървъри и мрежи, както и да се краде, манипулира и подслушва информация. Заради нежеланието на доставчиците на интернет услуги да влагат в криптиране на връзките, те излагат на риск клиентите си – техните пароли и преписка са елементарно налични в обществения интернет.

„ Имате две порти, едната е блиндирана и заключена, а другата необятно отворена. Заключили сте едната, а другата сте отворили и всеки може да влезе във Вашата благосъстоятелност. Така че, в случай че желаете да Ви е несъмнено както в действителния си живот, имате една врата – по този начин употребявате интернет – криптирано”, безапелационен е специалистът по киберсигурност Ясен Танев.

Проверихме уеб сайтове на няколко институции. Сайтът на просветното министерство, който неотдавна беше " продънен " от юноша, в този момент е със предпазени портове. Училищата, които заплащат на хостинг компании да поддържат уеб страниците им, обаче са незащитени и през отворените портове елементарно може да се стигне до персоналните данни на учениците.

В Министерството на превоза и на известията са отличници, само че изненадващо се оказва, че уеб сайтът на финансовото министерство има отворени портове и се поддържа от Сан Франциско. Сайтът на Министерството на културата също не е сигурен.

Експертите са безапелационни – уеб страниците на институциите би трябвало да имат годен документ и адресът да стартира с https, с цел да бъде човек сигурен.

За да избегнем хакерска офанзива, специалистите поучават да пожелаваме от доставчиците предпазени и критпирани информационни канали, както и да обновяваме софтуера.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР