България става част от Шенген по въздух от 31 март

...
България става част от Шенген по въздух от 31 март
Коментари Харесай

От 31 март: Въздушният Шенген съкращава висенето на летищата до 20 минути

България става част от Шенген по въздух от 31 март тази година. Влизането в Шенгенското пространство ще донесе доста изгоди за страната и води със себе си голям брой промени по летищата в страната.

" Летище София е изцяло квалифицирано за приемането от 31 март. Всъщност, ние сме подготвени от няколко години, тъй като няколко инспекции на европейските институции го потвърдиха. Вие може сами да видите. Намираме се на Терминал 2 – това е новата зона за страни отвън Шенген, която ще стартира да действа от 31 март. Ние разделихме коридора, както е съгласно разпоредбите – пасажерите, които идват от Шенгенското пространство и тези отвън него би трябвало да бъдат разграничени. Затова към този момент сме отделили тези зони ", съобщи изпълнителният шеф на Летище София Хесус Кабайеро Пинто в ефира на " България заран ".

По негови думи към 70% от пасажерите на Летище София са част от Шенгенското пространство и е значимо да се означи, че граничният надзор ще бъде отстранен, което ще спести времето на пътуващите.

" Ще бъдат нужни 20-30 минути на пасажера да се придвижи през летището. Ако пътувате от шенгенска страна като Италия, Испания или Франция да вземем за пример, ще бъде доста елементарно, бързо и безпроблемно, тъй като няма да има граничен надзор. С бордната си карта непосредствено ще се насочвате към самолета. А до края на март ще създадем и автоматизирана инспекция на бордните карти. И по този начин качването на самолетите ще става още по-бързо ", обясни Кабайеро в ефира на Bulgaria ON AIR.

За страните отвън Шенген или трети страни процедурата остава без смяна – би трябвало да се минава и през граничен надзор.

" Ако пътувате към Англия или други страни отвън Шенген, вършиме същото, само че граничният надзор си остава. Така че, с цел да преминете към самолета, ще би трябвало да преминете през тази инспекция ", добави изпълнителният шеф на Летище София.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР