България SRF: Мръсната тайна на българското земеделие В България се

...
България SRF: Мръсната тайна на българското земеделие В България се
Коментари Харесай

SRF: Мръсната тайна на българското земеделие

България SRF: Мръсната загадка на българското земеделие В България се шири корупция, само че не тя е най-големият проблем, счита Ролан Питон  Николай Киров 15 август 2019, 15:16 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  SRF: Мръсната загадка на българското земеделие
SRF: Мръсната загадка на българското земеделие
 Спрян е пожарът в Свищов, сметището обгази на километри
Спрян е пожарът в Свищов, сметището обгази на километри

" Ню Йорк Таймс ": Руски почерк в хакерската офанзива в България
 Жена падна в шахта на подлез
Жена падна в шахта на подлез
 Българи блокирани във Франкфурт, не им предложили нищо
Българи блокирани във Франкфурт, не им предложили нищо
 Връщат ли се мутренските времена след погрома в заведение
Връщат ли се мутренските времена след погрома в заведение
 Автомагистрала
Автомагистрала " Струма " остава затворена най-малко 3 седмици, утешение за чистотата
 Дъжд и захлаждане, в планините и гръмотевици
Дъжд и захлаждане, в планините и гръмотевици

215 склада в България се съхраняват над 4 000 тона остарели пестициди - мощно отровни субстанции, редица от които са неразрешени в Европейския съюз.

Работници, облечени в специфични защитни облекла, товарят пестицидите, най-много руско произвеждане, във варели и ги приготвят за превозване към Швейцария. Тази активност се финансира с 20 млн. франка от швейцарските управляващи, написа „ Дойче веле” (Deutsche Welle).

„ Това е остарял проблем на страната ни”, разяснява пред швейцарската телевизия SRF ръководителят на плана от българска страна Георги Марков в репортаж, озаглавен: „ Мръсната загадка на българското земеделие”.

Срокът за използването на пестицидите е изминал от дълго време, защото множеството са създадени преди 1990 година.

Ръководителят на плана от швейцарска страна Ролан Питон на собствен ред изяснява за какво Швейцария дава пари таман за това.

„ Много от хранилищата са в неприятно положение, съществува риск след време отровите да обхванат в почвата или във водата, а това е рисково за хората и за околната среда. Затова взехме решение дружно с България да потърсим решение за този проблем и да унищожим пестицидите в сходство с най-високите интернационалните стандарти”.

Швейцария поема 85% от разноските за реализация на плана, останалите 15% покрива България. Но швейцарските франкове се превеждат едвам във финалната фаза, откакто опакованите пестициди са откарани в Швейцария, с цел да бъдат изгорени в сходство с разпоредбите в специфична апаратура.

А с цел да няма никакви злоупотреби, швейцарците са наели външна холандска компания, която да управлява в България всяка стъпка от процеса и да не позволява измами и корупция.

В България се шири корупция, само че не тя е най-големият проблем, счита Ролан Питон.

„ В България се сблъскваме с разнообразни провокации - провеждането на състезания и възлагането на публични поръчки трае прекомерно дълго. Фирмите, които не получат даден контракт, по предписание апелират и по този начин забавят нещата. Персоналните промени на всички равнища са непрекъснати, а в последно време става все по-трудно да намерим квалифицирани чиновници - доста от положителните емигрират”, изяснява Питон.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР