България Спират два от генераторите на ТЕЦ-Перник заради нарушения Проверките

...
България Спират два от генераторите на ТЕЦ-Перник заради нарушения Проверките
Коментари Харесай

Спират два от генераторите на ТЕЦ-„Перник” заради нарушения

България Спират два от генераторите на ТЕЦ-„ Перник ” поради нарушавания Проверките започнаха след сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на България с горене на вносни боклуци  Николай Киров 4 септември 2019, 16:18 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Плевнелиев: Румен Радев желае изпълнителната власт
Плевнелиев: Румен Радев желае изпълнителната власт
 Спират два от генераторите на ТЕЦ-„ Перник ” поради нарушавания
Спират два от генераторите на ТЕЦ-„ Перник ” поради нарушавания
 Фандъкова: Мога да покажа 100 нови детски градини на Манолова
Фандъкова: Мога да покажа 100 нови детски градини на Манолова
 Електрическите тротинетки са противозаконни, КАТ ще глобява
Електрическите тротинетки са противозаконни, КАТ ще глобява
 Кой стои зад кандидатурата на Мая Манолова
Кой стои зад кандидатурата на Мая Манолова
 ГЕРБ: Пожелавам на Българска социалистическа партия най-малко един кмет в регионален град, Българска социалистическа партия: Страх от победа за Манолова
ГЕРБ: Пожелавам на Българска социалистическа партия най-малко един кмет в регионален град, Българска социалистическа партия: Страх от победа за Манолова
 Президентът прикани: Премиерът да върви в Народното събрание
Президентът прикани: Премиерът да върви в Народното събрание
 Напрежение сред Министерство на външните работи и Руското посолство поради галерия
Напрежение сред Министерство на външните работи и Руското посолство поради галерия

егионалната ревизия по околната среда и водите в Перник издаде в сряда насилствена административна мярка за прекъсване на активността на парогенератори 4 и 5 на „ Топлофикация – Перник”.

Мярката е наложена поради открито потребление на забранен тип гориво – биомаса, в нарушаване на издаденото сложно позволение на сдружението. Спирането ще бъде осъществено, като се прекрати подаването на горива към котлите за наложително извеждане от употреба. Срокът на деяние на мярката е до осъществяване на изискванията на настоящото сложно позволение.

Проверките започнаха след предписание на основния прокурор Сотир Цацаров във връзка постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на боклуци от топлофикационни сдружения. Акцията се реализира взаимно с Министерството на околната среда и водите. Проверяваните електрически централи се свързват с предприемача Христо Ковачки. Проверките се правят от командировани чиновници на районни инспекции по околната среда и водите, които са разнообразни от тези, на чиято територия се намират проверяваните сдружения.

От прокуратурата оповестиха, че Цацаров е разпоредил Министерство на околната среда и водите да стартира неочаквани инспекции в „ Топлофикация – Перник” АД, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” ЕАД, „ Топлофикация – Сливен” ЕАД и Топлоелектрическа централа „ Брикел” ЕАД.

Проверява се за съблюдаване условията на Закона за запазване на околната среда и Закона за ръководство на отпадъците.

„ Във вторник, в ранния следобяд ръководителят на ДАНС рапортува на основния прокурор информация, че е налице заплаха за екологичната сигурност на Република България вследствие на активността на 4 ТЕЦ-а на територията на страната”, уточни на конференция през днешния ден Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор.

Тя добави, че информацията е систематизирана в информация, която е сочела съществуване на данни, че вследствие на погрешно потребление на избрани уреди и взаимно горено на въглища и боклуци се получава замърсяване на околната среда.

„ Замърсяването заплашва здравето и живота на българските граждани”, съобщи Арнаудова и посочи, че незабавно се е провело работно заседание с присъединяване на основния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда и водите и ръководителя на ДАНС.

„ В рамките на това работно заседание беше връчено на министъра на околната среда и водите разпореждане за предписание на незабавна проверка”, сподели Румяна Арнаудова. По думите и е предоставена инспекция на Министерството на околната среда и водите за съблюдаване на екологичното законодателство при реализирането на активността на четирите ТЕЦ-а.

„ Горена е биомаса и RDF боклуци, които като независимо горене не съставляват проблем, само че е налице противоречие с позволеното по комплексното позволение на съответните ТЕЦ-ове за потребление на материали в процеса на горене”, съобщи Арнаудова.

„ В момента се прави инспекция от контролния орган. Ако контролният орган, на който сме упълномощили осъществяването на обща надзорна инспекция, откри, че са налице данни за осъществено закононарушение, те са задължени да уведомят основния прокурор за това, с цел да предприемем наказателно преследване”, сподели Румяна Арнаудова.

По думите ѝ срокът от един месец за инспекцията може да бъде продължен до 3 месеца.

„ С оглед интензитета на подхванатите дейности чакаме този период да бъде много по-кратък от заложения в началото от основния прокурор”, разясни Арнаудова.

„ Все още не е ясно дали в четирите ТЕЦ-а е имало замърсяване на околната среда”, акцентира представителят на основния прокурор.

„ Най-напреднала е инспекцията на територията на Перник, тъй че „ Топлофикация – Перник” е с приоритет и поради засиления публичен отзив, и поради изказванията на хората, че там въздухът е замърсен”, сподели Арнаудова.

„ Каква е активността на ТЕЦ-овете на територията на страната и дали тя е съобразена с нормите на Закона за ръководство на отпадъците или на Закона за запазване на околната среда следва да узнаем и да предприемем съответни и идентични ограничения във връзка с всички”, разяснява Румяна Арнаудова.

„ Ако се открие нарушаване би следвало Министерството на околната среда и водите да предприеме насилствени административни мерки”, сподели още тя, като добави, че законът разрешава запечатване на обекта на предприятието, което основава риск за околната среда. Румяна Арнаудова разяснява, че на този стадий няма данни за лице, което да е направило закононарушение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР