България спечели трети златен медал на продължаващото в албанската столица

...
България спечели трети златен медал на продължаващото в албанската столица
Коментари Харесай

България с трето злато на Европейското по щанги

България завоюва трети златен орден на продължаващото в албанската столица Тирана Европейско състезание по повдигане на тежести за мъже и дами. В кат. 67 кг Валентин Генчев просто прегази конкуренцията, като стана първенец в дуела единствено с 4 опита.

Българинът стартира с съвършено изхвърляне, като мина безгрешно през 133, 135 и 139 кг. Това му обезпечи сребро в придвижването, на 3 кг след грузинеца Шота Мишвелидзе. В изтласкването обаче Генчев стартира откакто всички останали бяха към този момент завършили. Първи опит на 169 кг, с който си обезпечи купата в дуела и в изтласкването… После мина през 175 кг и чак на 180 кг щангата му се оказа тежка. Титла за Генчев с дуел 314 кг, на 7 пред Мишвелидзе, бронзът бе за испанеца Ернандес с 299 кг. Така трети ден и трето злато за България на шампионата в Тирана.

Валентин Генчев е представител на школата от Стара Загора с треньор Стоян Стоянов и преди три години завоюва бронз на европейското до 20 година в Букурещ. Миналата пролет извоюва бронз в кат. 67 кг на континенталния шампионат при мъжете в Москва, наред със среброто в изтласкването.

На старта България завоюва два златни и един бронзов медала единствено в дуелите, откакто Ангел Русев отбрани купата си при най-леките, а Иван Димов победи в кат. 61 кг, до момента в който другият ни дебютант в тази категория Габриел Маринов се подреди трети.

" Отново потвърдих, че съм номер 1, уверен съм че България ще завоюва най-малко още 2-3 медала в Тирана. Минути откакто опазих купата си бях поздравен по телефона от президента на БОК Стефка Костадинова, в същото време присъстващият в Тирана Неделчо Колев ме подмина като че ли не ме познава. Искам да благодаря на старши треньора Иван Иванов и неговите помощници – те ни подкрепяха и поради нас толкоз изтърпяха толкоз ограничения в последните няколко месеца, в случай че не бяха те нямаше да издържим толкоз месеци без финансиране. Според мен, в случай че Иван Иванов се махне националният тим незабавно ще се разпадне. Сигурен съм, че когато определеният за президент Ариф Маджид поеме управлението на федерацията, нещата в българските щанги бързо ще се успокоят и ще имаме по-добро бъдеще, “ сподели спечелилият втора поредна европейска купа при мъжете Ангел Русев.

На европейското в Тирана няма наши представители, а в сряда от 21 ч. българско време в кат. 81 кг ще подвига младежкият олимпийски първенец и пети на Олимпиадата в Токио Божидар Андреев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР