България спечели сребро на продължаващото в Ташкент (Узбекистан) Световно първенство

...
България спечели сребро на продължаващото в Ташкент (Узбекистан) Световно първенство
Коментари Харесай

Българинът Васил Маринов стана световен вицешампион на щанги при младежите

България завоюва сребро на продължаващото в Ташкент (Узбекистан) Световно състезание за младежи до 20-годишна възраст. В катeгорията 102 кг
първият ни представител в шампионата Васил Маринов се подреди втори в дуела.

Българинът стартира с триумф на 165 кг в изхвърлянето, по-късно се оправи и със 170 кг, а в третия си опит за малко не съумя на 175 кг. Това го подреди втори в придвижването, на 5 кг след споделиха Рахат Бекболат, а разногласието за златото се трансформира в епична борба сред двамата. В изтласкването Маринов първо подвигна 200 кг, до момента в който азиатецът не съумя на 202 кг.

Изоставането от първото придвижване обаче наложи Васил да отиде на 208 кг, които се оказаха непостижими за него до края на надпреварата. Същевременно Бекболат имаше триумф на 202 кг при второто си излизане на подиума си обезпечи златото. В последна сметка той победи с 377 кг. Среброто остана за Маринов с 370 кг, а бронза - за грузинеца Заза Ломтадзи с 351 кг.

Васил Маринов е представител на Клуб „ 100 войводи “ от Сливен с треньор Станимир Колев. На европейското за мъже предишния месец в Москва българинът записа 167 кг изхвърляне, по-късно изтласка 200 кг, получи потрес на 208 кг, само че в последния си опит се събра на същата тежест и по този начин с дуел 375 кг приключи шести в крайната класификация.

По-късно през днешния ден, от 17 ч. българско време, в кат. до 109 кг ще подвига ивторият ни представител на шампионата Христо Христов, с него в Ташкент е и персоналният му треньор Живко Николов. Все още младеж варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април, където единствено един кг не му стигна за златото. Той сграбчи купата при 20-годищните в Букурещ през 2019-а, същата година завоюва бронз на международното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 година стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 година в Милано. Година по-рано стана първенец на континента в шампионата до 17 година в Прищина, а предходната пролет извоюва златото на предолимпийския шампионат за Световната купа в Малта.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР