България ще трябва да спазва Истанбулската конвенция за превенция и

...
България ще трябва да спазва Истанбулската конвенция за превенция и
Коментари Харесай

Ратификацията на Истанбулската конвенция обвързва правно и България

България ще би трябвало да съблюдава Истанбулската спогодба за предварителна защита и битка с насилието над дами, даже да не я е утвърдила, в случай че тя бъде утвърдена от Съвета на Европейски Съюз.

Така дадоха отговор от Европейската комисия на въпрос на Клуб Z.

На 10 май се чака Европейският парламент да утвърди ратификацията на пленарната си сесия в Страсбург. Това ще стане в сходство със мнението на Съда на Европейския съюз (СЕС) от 2021 година То гласи, че Европейски Съюз може да ратифицира Истанбулската спогодба, даже в случай че това не бъде направено от всички негови страни членки.

Това значи, че ратификацията в Съвета ще стане с квалифицирано болшинство, а не с единогласие, прецизираха от Комисията. България, Латвия, Литва, Чехия, Словакия и Унгария към момента не са утвърдили Конвенцията.

През 2018 година българският Конституционен съд одобри, че тя застъпва правни концепции, свързани с понятието „ пол “ (gender), които са несъвместими с съществени правила на Конституцията.

„ Член 216, алинея 2 от Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС) гласи, че споразуменията, подписани от Съюза, са наложителни за неговите институции и страни членки “, акцентираха събеседниците ни.

И допълниха, че правно обвързващата мощ важи, когато страната членка работи в границите на използването на европейското законодателство. Това важи и за Истанбулската спогодба, откакто тя бъде утвърдена от Европейски Съюз.

От Комисията обаче не дадоха отговор на въпроса ни дали ще има наказване, в случай че България не ползва Конвенцията след ратификацията й. Източниците ни се оправдаха с това, че към момента няма планувано гласоподаване от всички страни членки, т.е. Съвета на Европейски Съюз.

Засега той е изискал мнението на Европейския парламент, което ще стане ясно след вота в Страсбург на 10 май. Шведското председателство обаче не е оповестило за собствен приоритет утвърждението на Истанбулската спогодба – най-малко към този момент. То завършва на 30 юни.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР