България ще трябва да плати повече от един милиард долара!

...
България ще трябва да плати повече от един милиард долара!
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров пита ще съсипе ли Нексо нашето културно наследство

България ще би трябвало да заплати повече от един милиард $! Това ще бъде обезщетение за нанесени морални и финансови вреди на един човек, който Съединени американски щати гони от своя пазар и изобщо от страната си. Разбира се, откакто криптобанката " NEXO ", на която той е един от създателите, изплати на федералния бюджет 46.5 милиона $ санкция по подписаното извънсъдебно съглашение. Придружено със възбрана да предлага продуктите си в Съединени американски щати поради нарушаване на закона за скъпи бумаги в страната.

Досещате се, че индивидът се споделя Антони Тренчев, тъй като в неделя той направи всичко допустимо цяла България да научи новината, откакто БТВ и " Нова " екстрено го включиха в праймтайма си. Помните Тренчев измежду лицата, които изгряха дружно с Меглена Кунева и нейното Движение " България на жителите ". Само преди пет-шест години той се подвизаваше като народен представител от Реформаторския блок в Народното събрание и беше в ръководещото болшинство дружно с " ГЕРБ " на Бойко Борисов. Впрочем там си живееха щастливо и други симпатяги като Настимир Ананиев, който през предходната година със своя " файтон хора " от никому незнайната партийка " Волт " вкара " Продължаваме промяната " в Парламента. А през днешния ден гордо носи знамето на Промяната в първите й редици в свирепата битка с " партиите на статуквото ", където самият той уютно пребиваваше до неотдавна.

Да, но Настимир не си е изоставил ползите в тежката площадна борба за повече народна власт. И дружно със своя другар и някогашен съпартиец Антони си спретнал обща компания. После обаче Тренчев си направил криптобанката " NEXO ", Ананиев останал " на изсъхнало " и трябвало да се задоволи с надалеч по-постната политика. Ами нали, до момента в който той рецитираше като папагал по 30 пъти дневно за " кюлчетата и чекмеджетата " на Борисов, приятелят му Тренчев въртял бизнес за 100 милиарда $ по неговите лични думи!

Няма да дублирам казаното по всички медии. Само ще отбележа причините на щатските управляващи, които Тренчев крепко наруга в своите просторни изявленията. Преди сключването на съглашението " NEXO " е бил обект на гонене от осем американски прокурори от разнообразни щати. " Криптокомпаниите са сенчести и на тях не може да им се има доверие, само че това не значи, че са ваксинирани от отговорност ", акцентира в прессъобщението на своята институция основният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс. А шефът на Комисията за тържища и скъпи бумаги Гари Генслър е безапелационен, че " спазването на обществените ни политики, тествани във времето, не е въпрос на избор. Там, където криптокомпаниите не следват разпоредбите, ние ще следваме обстоятелствата и закона, с цел да ги държим виновни. В този случай, наред с други дейности, " NEXO " ще спре да предлага нерегистрирания си артикул на всички американски вложители ". А безусловно в последните дни излиза наяве, че криптобанката е обект на гонене от още най-малко пет страни, измежду които Англия и Израел.

Що се отнася до българската прокуратура, то към нея Тренчев е изключително пикантен (нали там е " плашилото " Гешев). В неделните си изявленията той я громеше и кълнеше, като не остави камък върху камък от горката правосъдна система. " Действията на българските управляващи са неуместни, непотребни и огромна част от тях - противозаконни. Ние ще отговорим по подобаващия метод на това " - съобщи притежателят на " NEXO ". Българските магистрати се оказаха " тайфа бандити ", която " би трябвало да бъде изрината ". А самият Гешев бе хвърлен напряко в зейналата паст на митичния закон " Магнитски ".

Аз не знам дали криптобанката е финансирала терористи, каквито подозрения се промъкват. Знам обаче сигурно, че нейни 15 " най-обикновени " чиновници са дарили на " Да, България " общо 199 999 лева през 2021 година и 199 993 лева през предходната година. А това са повече от 1/10 от всички привлечени средства за акциите на партията през тези две години. Впрочем Тренчев не криеше благосклонностите си в неделните изявленията: " Беше комфортен миг звучно да се ударят партии като Политическа партия и Демократична България и да се саботира третия мандат ", счита деполитизирания криптобизнесмен.

Докато слушах по какъв начин по малките екрани се разиграваха стотици милиарди долари и разбрах, че чистачките в " NEXO " вземали колкото български учен, ненадейно ме връхлетяха мисли за дереджето на нашата просвета. Отново ще ви напомня лицето " Просто Наско " или така наречен министър на културата в Четворната коалиция Атанас Атанасов. Човечето, поради което от така и така мизерния бюджет на МК през 2022 година останаха маса неусвоени средства.

Нека обаче не упрекваме и ругаем единствено нещастния фен на селфита. Нека си спомним изнесените на 16 април 2022 година данни в оповестената Средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година, която бе утвърдена от тогавашния Министерски съвет. Вместо мечтания и обещан от Четворната коалиция 1% за просвета в нея се вижда по какъв начин в границите на идващите две години средствата за просвета щяха да отбележат спад от 869.6 млн към 823 млн, т. е. от 0,6 % от Брутният вътрешен продукт до 0,4 % от Брутният вътрешен продукт! Ето това готвеше Промяната за нашата клета просвета.

Но през 2022 година бяха орязани даже плануваните в държавния бюджет средства за просвета. Така с персоналното разпореждане на министъра на финансите в държавното управление на Четворната коалиция Асен Василев бяха спрени другояче плануваните целеви общински дотации за предпочитаните археологически обекти, чието изследване е витално значимо за стопанската система посредством стимулирането на културния туризъм. Става дума за великия Перперикон в Източните Родопи, римската провинциална столица Рациария край Видин; античния град Мисионис край Търговище; праисторическия паметен център " Солниците " край Провадия и античния град Хераклея Синтика до Петрич.

Е по какъв начин, господа политици, да създадем това, което всички българи горещо желаят. Хиляди пъти на Перперикон хората са ми казвали – гледайте по какъв начин работят гърците - от един камък пари вършат. А аз изяснявам, че това надалеч не е по този начин, тъй като и гръцката, и турската страни дават доста средства за разкриването и реставрирането на своите прелестни археологически монументи.

През 2021 година държавното управление на ГЕРБ-СДС отпусна 1.8 млн лева за посочените предпочитани обекти и ние направихме чудеса. В Рациария се попадна на една от трите най-големи публични бани в Римската империя. В Хераклея Синтика бе оголен централния площад на фамозния град с голям брой скулптури и надписи. На Перперикон попаднахме на улица с неповторими мавзолеи, каквито до момента са открити единствено в Рим.

И всичко бе сторено за няколкостотин хиляди лв.. А през днешния ден чуваме за милиард $, за които Антони Тренчев ще съди България. А това значи тези пари да бъдат взети от залъка на нашите деца, от недостроените и замразени автомагистрали, от всички нас. И несъмнено, от изоставените на произвола на ориста културно-исторически монументи, на които България и изключително нейните общини толкоз разчитат.

Иначе на приказки всички са доста мощни. Перперикон от дълго време се е трансформирал в самобитна " Мека " и е непрестижно да не си го посетил. През лятото там е като по " Витошка " и можеш да видиш целият политически " естаблишмънт ", както през днешния ден е фешън да се споделя. Помня, че през есента на 2021 година в нощта на президентските и парламентарни избори в някакво телевизионно студио се срещнахме с Христо Иванов, ръководителя на " Демократична България ". Беше преди малко посетил Перперикон и не скриваше възхищението си. Жалко, че това си остават единствено думи, хвърлени напразно. А с празни приказки няма да ги стигнем гърците. Че дори и северните македонци...
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР