България ще продължи да помага на Украйна, помощта ще стане

...
България ще продължи да помага на Украйна, помощта ще стане
Коментари Харесай

България ще продължи да помага на Украйна, помощта ще стане по-голяма

България ще продължи да оказва помощ на Украйна, помощта ще стане по-голяма процентно. Оказахме филантропична помощ още през предходната година, след решението на Народно събрание от декември осигурихме един пакет помощ, в този момент се приготвя втори. Това разяснява министърът на защитата Тодор Тагарев.

" Помощта, която сме давали, е добре известна, въпреки и не напълно обществен факт и е ценена от въоръжените сили и управлението на Украйна и от нашите съдружници ", съобщи Тагарев.

Русия на процедура унищожи интернационалния правов ред, огромна нуклеарна мощ атакува доста по-малка и суверенна Украйна, това е неприемливо, добави министърът.

По думите му помощта за Украйна ще разреши да тръгнем към по-стабилен район, когато страната освободи своите територии от окупатора. С това схващане споделяме, че оказваме помощ, сподели още министърът.

Министърът подчертава на това, че в този пакет от помощ за Украйна няма танкове и самолети. Министърът отклони въпроса за елементи от предоставяното въоружение.

Тагарев изрично отхвърли да се разформироват елементи в българската войска, с цел да се освобождава оръжие в помощ на Украйна.

" От стратегическия обзор са минали близо 3 години, досега, в който служебното държавно управление взема решение да внесе промени, да сътвори някакви спомагателни формирования. В доста напреднала фаза е съюзното отбранително обмисляне в НАТО, от него ще произлезат нови условия, тогава ще можем да кажем по-ясно какво ще ни би трябвало и какво няма да ни би трябвало ", съобщи в " Панорама " Тагарев.

Той посочи, че в България има потенциал да бъдат подготвени до 60 медицински експерти от Украйна годишно.

Министърът на защитата отхвърли да се вършат опити за игнориране на президента по въпросите за защитата и даже призна, че контакти с него към този момент са осъществени. 

Тагарев посочи, че макар опитите да се затегне бюджетът за 2023 година, разноските за защита не се понижават по отношение на препоръчаното в бюджета на служебното държавно управление, а за идващите години ще бъде одобрен относителният дял 2% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР