България ще продължи да бъде подпомагана от съюзническите държави в

...
България ще продължи да бъде подпомагана от съюзническите държави в
Коментари Харесай

Съвсем скоро може да се наложи други държави изцяло да пазят българското небе

България ще продължи да бъде подпомагана от съюзническите страни в НАТО в защитата на въздушното ѝ пространство, сподели военният министър Драгомир Заков във вторник.

До края на месеца ще продължи задачата на нидерландските изтребители F 35 у нас, които оказват помощ на българските военновъздушни сили, като Заков чака помощта да продължи.

" България ще продължи да бъде подпомагана, няма да бъде оставена сама ", сподели той,

По думите му имаме разнообразни варианти.

" Може да бъде с разполагане на изтребители на наша територия, само че има и други варианти. В НАТО имаме доста процедури, които разрешават трансгранично потребление на Air Policing ", уточни министър Заков без да прецизира разновидности.

През годините на няколко пъти и съвсем до неспособност България сама да пази небето си. Сега това се повтаря, като става все по-реална опцията други прилежащи страни да поемат напълно защитата на небето ни. В НАТО има сходни процедура в страни, които не развиват лична бойна авиация.

България към момента разчита единствено на руските изтребители МиГ 29, за чиято поддръжка зависихме до неотдавна от Русия. След военната експанзия на Путин против Украйна вариантите машините да бъдат ремонтирани в Русия, Украйна или Беларус отпаднаха.

Сега очакванията се ориентирани към Полша, само че към момента няма изясненост дали тя може да се оправи с поддръжката на българските самолети. Авиоексперти обаче са скептични, че това може да е стабилно решение, тъй като Полша също разчита на Русия за ремонтните комплекти.

Според източници на Меdiapool изтребителите МиГ 29 ще могат да се употребяват до края на годината, в случай че не бъде открито някакво решение за поддръжката им.

В същото време доставката на купените от България 8 машини F-16 за над 2 милиарда лв. се забави поради пандемията.

Така има действителна заплаха България да остане без лични изтребители, до момента в който бъдат усвоени купените от Съединени американски щати F-16.

На масата е и разновидността да бъдат обезпечени изтребители втора употреба, с цел да се покрие дупката във времето, само че и той изисква време.

Така напълно действителна става опцията България да стартира да разчита напълно на партньорски страни за защитата на въздушното ни пространство.

Мисията на НАТО за защитата на въздушното пространство " Air Policing " е групова. Балтийските страни, Словения, Северна Македония, Исландия и други страни разчитат напълно на НАТО.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР