България ще преговаря с Азербайджан за допълнителни количества природен газ,

...
България ще преговаря с Азербайджан за допълнителни количества природен газ,
Коментари Харесай

Ал. Николов: Ще преговаряме с Азербайджан при проблем с руските газови доставки

България ще договаря с Азербайджан за спомагателни количества природен газ, в случай че се появи проблем с съветските доставки на синьо гориво, съобщи министърът на енергетиката Александър Николов:

" България е извънредно добре позиционирана, защото има опция за доставка от две различни трасета, в това число от Южен газов кулоар. " Булгаргаз " дружно с Българския енергиен холдинг прави всичко допустимо, при настъпване на спомагателни опасности, количествата доставени по трасето на южен газов кулоар, а точно по дълготрайния контракт с азербайджанската нефтена компания " Сокар " (SOCAR), да бъдат увеличени. България има достъп и до опция за полутечен газ - през Елеуса, Гърция. Има подписани спомагателни контракти за количества, които дават опция за удължение на добивния интервал от Чирен, надлежно за по-висока степен на сигурност и за бизнеса. "

Министър Николов сподели още, че забавянето на подаване на ценова оферта за природния газ от страна на " Булгаргаз " също се дължи на непредвидимостта в резултат на военните дейности в Украйна.

Към момента цялата енергийна система на България действа обикновено, което не изключва подготовката на БЕХ и държавното управление за настъпване на форсмажорни условия, уточни още министърът на енергетиката по време на чуване в отрасловата парламентарна комисия. България е единствения чист експортьор на електрическа енергия все още на фона на войната в Украйна, добави той.
" При сюжет, който е обвързван с понижаване подаването на количествата природен газ, нужното количество електрическа сила, което следва да компенсира неналичието на доставки на природен газ, да бъде обезщетено със запазването на електрическата енергия в България до оптимален размер, доколкото това е използвано с регулаторната рамка на Европейски Съюз ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР