България ще ползва руски петрол до края на 2024 г.

...
България ще ползва руски петрол до края на 2024 г.
Коментари Харесай

Кирил Петков: Отсрочката за България е факт, ще ползваме руски петрол до края на 2024


България ще употребява съветски нефт до края на 2024 година Изключението за страната ни към този момент е реалност и ще бъде в детайли записано в детайлното умозаключение от съвещанието на Европейския съвет, което ще бъде оповестено след 2 - 3 дни. Това съобщи министър председателят Кирил Петков преди втория ден от съвещанието на Европейския съвет, осведоми Българска национална телевизия.

" За нас беше витално значимо тази дерогация и хубавото е, че не е един или шест месеца, а е до 2024, тъй че да можем да си оправим рафинерията без това да въздейства на цената поради промяна на микса. Това дава опция за рафинерията ни да работи и в това време да се пренастрои за работа с различен нефт. " - сподели Петков.

Министър-председателят уточни, че страната ни е единствената страна с пристанище, за която се прави сходно изключение. Проблеми с заплащанията за съветския нефт не се чакат, защото " Лукойл " действително заплаща на швейцарска компания, добави той.

Премиерът съобщи, че е удовлетворен, че шестият пакет от наказания е реалност, защото възбраната за импорт на 90% от съветския нефт, който сега влиза в Европа, ще прекъсне доста от финансовите потоци към Русия.

От Брюксел министър-председателят разяснява и обстановката с настаняването на бежанците от Украйна в държавни бази.

" Ние дадохме невиждана поддръжка в едни от най-хубавите хотели. Сега влизаме в една действителност, по-близка до тази, която се чака за бежанците. Аз имам уверението от вицепремиера Калина Константинова, че изискванията в държавните бази са положителни - няма място с неприятни условния, просто не са в хотелите. " - сподели той.

Дали ще има развиване по проблема със Северна Македония до края на френското председателство на Европейски Съюз зависи и от това доколко Европа би приела изискванията, сложени от България, сподели още Петков. Той добави, че дипломатите в София и Скопие работят интензивно, само че каквото и да бъде контрактувано, то би станало факт само след решение на българското Народно заседание.

Късно нощес водачите на страните от Европейския съюз реализираха политическо единодушие за шестия пакет от наказания против Русия, който включва ембарго върху вноса на 90% от съветския нефт и петролни артикули до края на годината. Българският министър председател Кирил Петков заяви в Брюксел, че България ще получи изключение от ембаргото до края на 2024 година

Санкциите обгръщат вноса на петролни артикули по море, като краткотрайно от тях се изключват доставките по петролопровода " Дружба " за страните без изход на море като Унгария, Чехия и Словакия.

Европейските водачи се договориха също по този начин Съюзът да обезпечи до 9 милиарда евро финансова помощ за Украйна през тази година. Срещата на върха продължава и през днешния ден, евролидерите ще разискват цените на силата и въпроси, свързани с европейската защита.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР