България ще плати около 470 млн. лв. лихви за изграждането

...
България ще плати около 470 млн. лв. лихви за изграждането
Коментари Харесай

България плаща 470 млн. лв. лихви, за да получи газ от Турски поток

България ще заплати към 470 млн. лева лихви за построяването на инфраструктурата към газовия хъб " Балкан ", по която ще тече газ и от " Турски поток ". Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на чуване в Народното събрание.
Изпълнител на плана ще бъде саудитският консорциум " Аркад ", който завоюва търга за построяването на новата газопреносна мрежа. Дружеството ще построи инфраструктурата със свои средства на стойност от 2.15 милиарда лева, а България ще му се издължи разсрочено за 10 години при 4.1% рента.
" Аркад " подадоха оферта, която дава опция да се включим в бюджета на публичната поръчка. Цената на ресурса, препоръчана от компанията, е 4.1% ", уточни Петкова. По думите ѝ лихвата е доста добра, само че страната ще търси още по-изгодни условия, търсейки заем от финансовите пазари.
Предстои да се подпише контракта и строителството на новата газова мрежа да стартира. „ Работим с ясни периоди, желаеме планът да бъде подготвен до началото на 2020 година “, безапелационна бе Петкова.
Интерконекторът с Гърция
Ключово значение за газов хъб „ Балкан “ има и интерконекторът сред Гърция и България. „ Този план е основен освен за двете страни, само че и за целия Европейски съюз. Неслучайно е включен в 7-те топ целта на Европейски Съюз в енергетиката “, уточни министърът.
Брюксел ще отпусне 33 млн. евро за интерконектора, защото спомага за реализирането на Енергийния съюз, разгласи еврокомисарят по районната политика Корина Крецу. Днес Европейската комисия публично удостовери финансирането, ще бъде отпуснато по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) 2014 – 2020 година
Тя изрази вяра, че всички публични поръчки за газовата връзка ще бъдат завършени на време и строителството ще стартира при започване на юни. С потенциал от 3-5 милиарда куб. м газ интерконекторът покрива годишното газово ползване на България, давайки опция за действителна диверсификация на газовия снабдител. „ Този план ще ни даде различен, друг източник за доставка на природен газ “, сподели Петкова.
Газовата връзка с Гърция дава опция и за доставки на втечен газ. По думите на енергийния министър към този момент има огромен интерес от интернационалните компании, снабдители на полутечен газ.
Голямата цел е либерализация на пазара на природен газ. „ Искаме да създадем условия за пазарното развиване на търговията с природен газ “, сподели Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР