България ще окаже всевъзможна подкрепа на българските културни клубове в

...
България ще окаже всевъзможна подкрепа на българските културни клубове в
Коментари Харесай

Външно обеща ответни действия след забраната на българския клуб в Битоля

България ще окаже всевъзможна поддръжка на българските културни клубове в Северна Македония, един от които, носещ името на Иван Михайлов и намиращ се в Битоля, през вчерашния ден бе премахнат публично от регистрите.Това заричане пристигна от страна на Министерството на външните работи, чиито представители дадоха постоянния си седмичен брифинг.

Припомняме, че в сряда северномакедонските управляващи взеха решение носещ името на починалия водач на Вътрешна македонска революционна организация Иван (Ванчо) Михайлов. Причината, изтъкната от Скопие - името на Михайлов носило " фашистка " конотация, а де юре възбраната на културният ни клуб се базира на признатия край Вардар преди месеци, който постановява имената на сходни организации да се съгласуват от специфична комисия, която да постанови дали те са публично допустими.

" Силно сме обезпокоени от поредните дейности на РСМ за ограничение на правата на сдружаване и свободно изложение в тази страна. Институциите в Скопие не показаха каквито и да е действителни причини за възбраната на българските организации. Те са взели своето решение само на база безпринципно, едностранно и преднамерено слагане на имената на сдруженията в килнат исторически и политически подтекст. Обстоятелството, че убежденията на българите в РСМ не са съвместими с актуалната теория в тази страна, не значи, че те не са съвместими с демократичните правила и правния ред ", съобщи заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.
 Министерство на външните работи: Забраната на имена демонстрира, че законът за сдружаване в РСМ е антибългарски
Министерство на външните работи: Забраната на имена демонстрира, че законът за сдружаване в РСМ е антибългарски

Министърът на правораздаването отхвърли " Иван Михайлов "

И акцентира категорично - сходно държание от страна на Скопие опонира на договореностите, " реализирани с доста труд " сред двете страни през предходната година, при постигането на които управляващите край Вардар поели ангажимент да подсигуряват всички права за самоопределяне на българите.

България обаче следи зорко по какъв начин македонската страна извършва уговорките си, като от това акцентират още от Външно.

" Говорим за две писти, каквото зависи от българската страна на интернационално равнище (за отбраната на българските сдружения), тя ще го направи. Но дано не забравяме, че това не са организации на българската страна, а организации на локалните българи, които са задоволително зрели да преценяват какво да подхващат оттук насетне. Ние просто ще подкрепим техните решения и в случай че те слагат искане за помощ, ще го осигурим. Предполагам, че те ще апелират това решение, стремежът им ще е да стигнат до Страсбург, като първо би трябвало да изчерпят локалното законодателство. Ние ще окажем помощ и в едното, и в другото отношение ", посочи на въпрос на News.bg по какъв начин в конкретика ще помогне София на сънародниците ни в РСМ специалистът към Министерство на външните работи Желязко Радуков.

И посочи - решение на Европейския съд за правата на индивида към този момент има решение, което в зародиш опровергава претекстовете на македонския Закон за фондациите и сдруженията, забраняващ българските организации.
 Ковачевски: Пътят за участието на РСМ в Европейски Съюз не минава през София
Ковачевски: Пътят за участието на РСМ в Европейски Съюз не минава през София

Едно от изискванията за пускане на договаряния е вписването на българите в конституцията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР