България сега използва онзи стар скъп газ от 2021 г.

...
България сега използва онзи стар скъп газ от 2021 г.
Коментари Харесай

Еленко Божков: По-евтин газ едва след зимата

" България в този момент употребява оня остарял безценен газ от 2021 година след разногласието с „ Газпром ”. Цените на газа зависят от борсовия показател и изчерпаните количества газ. Газохранилището в Чирен е запълнено на 90 и няколко %. КЕВР може лимитирано да въздейства върху цените на газа ".

Това съобщи някогашният заместител енергиен министър Еленко Божков в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS в пояснение за цените на този запас в страната ни.

„ Нашето газохранилище остана цялостно със безценен газ или не се изпразваше задоволително бързо.

Остана по-пълно, с цел да може „ Булгаргаз ” да поддържа ниски цени през лятото. В композиция с евтиния азерски газ ставаше допустимо. Сега, когато трябваше да се черпи газ, се черпи останалия безценен газ, с цел да се изпразва газохранилището в Чирен, с цел да може за идния сезон да постъпи нов газ на допустима цена ”, изясни Божков.

Относно понижаването на цената на газа на европейските тържища, той изясни, че преди да се изпълнят на 95% газохранилищата във Франция, евентуално и в другите европейски страни, те са били изпразнени на 95%. „ Новият газ, който постъпва в тях, е с по-ниска цена поради цените през лятото ”, добави Еленко Божков.

Понижаване на цената на газа може да има едвам след зимните месеци, изясни той и посочи вероятността на газопровода „ Бургас-Александруполис ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР