България се включва в инициативата Европейска нощ на учените за

...
България се включва в инициативата Европейска нощ на учените за
Коментари Харесай

България се включва в Европейската нощ на учените

България се включва в самодейността Европейска нощ на учените за 13-та поредна година. Инициативата се организира по едно и също време в цяла Европа в последния петък на месец септември.
Програмата тази година обгръща повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна – 13 селища, на борда на теснолинейката, на транспортен съд и даже миниподводница. У нас университетите и научните институти ще отворят порти с проведени събития на 27 септември от 18:00 до 22:00 часа, оповестява БГНЕС.
Целта на Европейска нощ на учените е да потвърди, че просвета има на всички места към нас и е еднообразно значима за всички ни, без значение от възраст и занимание, а учените са хора с извънредно вълнуващи специалности.
Единият от плановете, с които страната ни ще взе участие - REFRESH, включва над 150 събития, свързващи науката с културата. Активности ще се проведат на повече от 50 места е градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник. Събития ще има и на борда на научноизследователския транспортен съд „ Академик ”, в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В и в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград, която потегля от гара Септември, тъкмо в 20:45 часа.
В София REFRESH ще показа паралелни събития на общо 20 места, а централната локация още веднъж ще бъде Античен комплекс „ Сердика ” под стъкления купол на Ларгото сред Министерския съвет и Президентството, където от 18:00 часа ще се състои формалното разкриване и награждаване на спечелилите в състезанията за деца и младежи. Подлезът под Ларгото ще се трансформира в мини панаир на науката с щандове с демонстрации и опити. Посетителите ще научат какво е да си молекулярен биолог, ще съумеят да схванат неподозирани обстоятелства за слънчевите затъмнения и да открият какви ще са първите проучвания в бъдеща марсианска лаборатория, както и да видят цифрова стратегия в партньорство с НР. В Европейския ъгъл ще има информация за планове за просвета, финансирани от Европейската комисия, в това число стипендиите „ Мария Склодовска-Кюри ”.
Програмата в останалите градове също е извънредно богата. В Пловдив дружно с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив, уредниците ще разположат щандове с доста изненади на площад „ Стефан Стамболов “, които ще добавят събитията в Регионалния природонаучен музей, Медицински университет Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky. За първи път в план REFRESH се включва и Велико Търново - в Хакерспейс ще се разположат учени от просветителната платформа „ Тинузавър ”, които ще показват електроника, роботика и 3D принтиране, както и експерти от просветителната самодейност „ Университет за деца ” и химиците от Корпуса за бързо гърмене.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР