България се включва с богата програма в Европейската нощ на

...
България се включва с богата програма в Европейската нощ на
Коментари Харесай

Нощ на учените с нов формат в МУ

България се включва с богата стратегия в Европейската нощ на учените, дружно със стотици градове от цяла Европа. Програмата тази година обгръща повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна - 13 селища, на борда на теснолинейката, на транспортен съд и даже миниподводница.

Редица събития ще свържат науката с културата и Пловдив 2019. Очаква ни следващата незабравима Нощ на учените и в Медицински университет - Пловдив. На територията на Университета ще бъдат показани пет събития този път в нов формат - Шоу на гениите, отворени порти на Музея, арт-пленер, фотоизложба, хепънинг.... Още в 14 часа на 27 септември ще бъдат открити две изложения:на първия и втория етаж в Аудиторния комплекс на Университета. Едната е на картини от Пленера „ Лекари и художници ЗАЕДНО ", а другата е с неповторими фрагменти от присъединяване на 12-ти хигиеничен балкански полк в Първата международна война „ Българските лекари на фронтовата линия в моменти на мъртвило ". От 16 часа в Първа публика ще стартира Концерт „ Талантите на МУ - Пловдив ". Над 20 музикални и танцови осъществявания на български и задгранични студенти и преподаватели ще основат празнично въодушевление и почтено ще защитят името на Пловдив като Европейска столица на културата 2019. През целия ден ще бъде отворена за посещаване Музейната експозиция „ Медицината по тракийските земи ", намираща се в Студентския информативен център. Нощта на учените в МУ - Пловдив ще приключи с Хепънинг с Кулинарен базар в двора пред Аудиторния комплекс. В Европейския ъгъл ще има информация за планове за просвета, финансирани от Европейската комисия, в това число и за стипендиите " Мария Склодовска-Кюри ".

Вълнуващи срещи с науката ще има и на други места в Пловдив. Организаторите дружно с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив разполагат щандове с доста изненади на пл. „ Стефан Стамболов ", които ще добавят събитията в Регионалния природонаучен музей, Медицински университет - Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky. За първи път в план REFRESH се включва и Велико Търново - в Хакерспейс ще се разположат учени от просветителната платформа " Тинузавър ", които ще показват електроника, роботика и 3D принтиране, както и експерти от просветителната самодейност " Университет за деца " и химиците от Корпуса за бързо гърмене.

И тази година учени ще се качат във вагоните на родопската теснолинейка. Какъв е произходът на птиците? Крие ли предишното им страшна загадка? Как науката за динозаврите минава през самобитна гражданска война? Кои са дребните организми, които провокират ферментация? Каква е науката зад правенето на киселото зеле? Електрическо ли е бъдещето на превоза? Какво е археозоология и какви истории може да опише? Влакът потегля от гара Септември тъкмо в 8:45 ч.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР