България се нуждае от лидерство и поемане на ясна отговорност

...
България се нуждае от лидерство и поемане на ясна отговорност
Коментари Харесай

Национална мрежа за децата: В България трябва да има детски омбудсман и министър за детето и семейството

България се нуждае от водачество и вдишване на ясна отговорност за извеждане на напред във времето и по-добро съгласуване на политиките за детето и фамилията. Това обявиха представители на Национална мрежа за децата по време на конференция, която се организира по едно и също време в София и в още 10 града в страната.

„ Дебатите от последните месеци демонстрират, че е извънредно време България да поеме повече отговорности за децата и фамилиите у нас “, съобщи Георги Богданов, изпълнителен шеф на Национална мрежа за децата по време на събитието. „ Ние като обединяване на 152 организации, работещи с и за деца и фамилии – професионални и наставнически обединявания, слагаме това искане през днешния ден, с цел да бъде България по-добро място за живот и развиване на децата, а фамилиите да бъдат по-спокойни и подкрепени в грижата за децата си “, добави той.

За да се случи това и с цел да бъдат изведени политиките за детето и фамилията на напред във времето, предлагаме да бъде излъчен Министър на детето и фамилията. Неговата или нейната задача съгласно нас би трябвало да бъде обезпечаването на сложен, повсеместен метод към проблемите, пред които се изправят децата и фамилиите. Този водач би трябвало да води публичния спор, да сплотява, координира и предлага политики, които да дават отговор на другите потребности на другите деца и техните фамилии в Министерски съвет дружно с всички министри и държавни ведомства, считат от Национална мрежа за децата.

Това би било израз на по-ясен ангажимент на страната към фамилиите и фокус върху поддръжката на фамилията като най-хубавото място за децата. В момента в България има над 20 разнообразни нормативни и поднормативни акта, проекти и тактики, които регламентират и възнамеряват поддръжката, което я прави разпокъсана и даже от време на време политиките в другите браншове – обучение, опазване на здравето, обществена грижа, си опонират и си пречат. 91% от родителите, до които Национална мрежа за децата се допита преди 3 години, считат, че държавната политика в поддръжка на фамилиите е неефективна.

Съществена част от техните рецензии са свързани с неналичието на качествени услуги за деца, както и с ресурсите, отделени от страната за поддръжка на фамилиите. Освен това структурите, които са виновни за политиките в поддръжка на децата и фамилиите нямат нужните пълномощия или не са позиционирани по този начин, че да отстояват поетите задължения. Липсва съгласуваност сред другите институции. Това оставя политиките за деца и фамилии в застой и даже от време на време в декаданс като качество на поддръжката на родителя и изключително в работата по случаи на деца, които имат потребност от протекция.

Най-честите рекомендации, които чуваме от децата и родителите по време на подготовката на годишния ни отчет “Бележник ” са свързани с обстоятелството, че сред държавните институции и хората има голяма бездна. Много постоянно хората не считат, че са чути и не имат вяра, че нещо може да се промени. През последните месеци е явно, че публичното доверие в държавните институции във връзка с политиките за деца и фамилии е извънредно ниско. Именно по тази причина е належащо да има явен проект за това каква е държавната политика за поддръжка на фамилията, която да дава помощ и поддръжка на всички деца и родители.

Но това да имаме Министър на детето и фамилията не е задоволително. Необходимо е да има и институция, която да следи, както неговата работа, по този начин и работата на всички държавни институции, отнасяща се до децата и фамилиите. Затова настояваме за Омбудсман за детето, чиято роля би била да се застъпва за правата на децата и решение на проблемите, които родителите срещат, в това число и при евентуални нарушавания от страна на държавните институции.

България е една от дребното страни в Европа, която няма омбудсман, който да дава отговор за децата. Това слага въпросите на децата в конкуренция с редица други въпроси – за цените на парното, трудовите условия на възрастните и други и надлежно, доста от проблемите остават освен нерешени, само че и не се слагат на дневен ред. Създаването на позицията на детския омбудсман ще даде опция ползите на децата да бъдат същинска задача за страната, а защото положителния живот на децата е неразривно обвързван с положителния живот на фамилиите – и на самите родители.

Ако България има Министър на детето и фамилията, той може да бъде водач и да отстоява правата и ползите на децата и фамилиите във всички системи - здравна, просветителна, обществена, правосъдна и други Така ще се реализира по-голяма интегрираност и ще се усъвършенства координацията и взаимоотношението за посрещане на потребностите на децата и фамилиите.

Сред тях са в това число основаването на благоприятни условия за икономическо развиване на родителите и поддръжка за по-добър стандарт на живот и интензивно включване изключително на дамите и майките, политики за съвместяване на професионалния и персоналния живот, обезпечаване на еднакъв достъп до поддръжка за всички деца и родители, без значение на статус, приходи и съществуване на риск; реализиране на връзка сред фамилията и учебното заведение, както и сред учебното заведение и системата за обществена подкрепа; регламентиране на смислени данъчни облекчения; поощряване и облекчения в други секторни политики - енергийни, транспортни и културни политики.

Необходимо е и съществено подсилване на системата за протекция на детето. Ако имаме Министър, той ще може да дава на Парламента по-добра основа за създаване на законодателни промени и обществени политики и да има присъединяване в планирането на държавните вложения в децата и поддръжката на родителите - бюджетирането на разноските, свързани с поддръжката на децата и фамилиите.

„ Ние от Национална мрежа за децата имаме вяра, че вложението в децата и родителите е не по-малко значимо от вложението в стопанската система и брутния вътрешен артикул на страната. За по-ефективното използване на политиките за децата и фамилиите е нужно както водачество, по този начин и явен финансов ангажимент, който да подсигурява, че те няма да останат единствено на хартия ", обявиха от Национална мрежа за децата.

Междувременно протестиращите родители против Стратегията за детето 2019-2030, обявиха през днешния ден, че излизат на митинг на 2 юни пред Министерски съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР