България се изкачва с 20 позиции и заема 71-во място

...
България се изкачва с 20 позиции и заема 71-во място
Коментари Харесай

Репортери без граници: България е на 71-во място по свобода на медиите

България се изкачва с 20 позиции и заема 71-во място в годишната ранглиста на " Репортери без граници " (RSF) за оценка на свободата на словото в 180 страни.

Организацията разгласи новия си отчет на 3 май – Световният ден на свободата на пресата.

Класацията демонстрира, че обстановката със свободата на словото  е " доста неприятна " в 31 страни, " неприятна " е в 42, прави оценка се като " проблематична " в 55 и " добра " или " относително добър " в 52 страни.

Дезинформацията – опасност номер 1 за свободата на медиите

Политическа агитация, икономическа операция, подправено наличие, генерирано от изкуствен интелект - дезинформацията в най-широкия смисъл на думата е съществена опасност за свободата на медиите по света, предизвестяват от " Репортери без граници ".

Най-високо оценената страна е Норвегия, а най-ниско - Северна Корея (КНДР), отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. И двете страни резервират позициите си от предходната година.

Сред страните от Европейски Съюз България към този момент не е предпоследна в листата, откакто мястото ѝ бе заето от Малта. Но към момента е на едно от последните места по медийната независимост измежду страните членки, като изпреварва само Гърция (107), Малта (84) и Унгария (71).

" Световният показател за независимост на пресата демонстрира голяма неустойчивост, която е резултат от нараснала настъпателност от страна на управляващите в доста страни и увеличаващата се неприязън към публицистите в обществените медии и във физическия свят.  Нестабилността също е разследване от растежа на промишлеността за подправено наличие, която създава и популяризира дезинформация ", разяснява Кристоф Делоар, общоприет секретар на „ Репортери без граници “.

Според организацията, в две трети от 180-те оценени страни експертите, които способстват за правенето на класацията, " оповестяват за присъединяване на политически артисти " в " масирани акции за дезинформация или агитация ".

Такъв е казусът с Русия, Индия, Китай и Мали.

В по-широк проект тази ранглиста акцентира заблудите, които се популяризират в цифровите медии. Цяла промишленост " прави допустимо производството на дезинформация, нейното разпространяване или увеличаване ", добавя Делоар.  Според него това е казусът с " ръководителите на цифрови платформи, които не се интересуват от разпространяването на агитация или подправена информация ".

Типичен образец за това е " притежателят на Туитър Илон Мъск ".

Феноменът подправено наличие от AI

Друг феномен е подправеното наличие, основано от изкуствени интелекти. Изкуственият разсъдък Midjourney " който генерира изображения с доста висока разграничителна дарба, зарежда обществените мрежи с все по-правдоподобни имитации ", показва организацията, като показва подправени фотоси от ареста на Доналд Тръмп, станали извънредно известни.

Свидетели сме и на " огромна манипулативна продукция " от профилирани компании, от името на държавни управления или компании.

През февруари тази година обстойно следствие на колектива от проверяващи публицисти " Забранени истории " разкри активността на израелска компания, наречена " Екип Хорхе ", която е профилирана в дезинформацията.

Всички тези " неописуеми манипулативни качества се употребяват за подкопаване на тези, които въплъщават качествената публицистика, като в това време отслабват самата публицистика ", предизвестява " Репортери без граници ".

" Достоверната информация бива заглушавана от поток от дезинформация ", споделя Делоар, който счита, че " хората все по-малко осъзнават разликите сред същинското и подправеното.  Едно от главните провокации е да се възстановят демократичните правила на този великански пазар на внимание и наличие ", прибавя той.

Къде сме ние

" Въпреки положителната позиция в отчета, резултатът на България не се усъвършенства доста ", разяснява Павол Шалай – районен шеф на „ Репортери без граници “ за Европейския съюз и Балканите, представен от Асоциацията на европейските публицисти.

" Трябва да се има поради, че България е в сегмент от класацията, където разликите сред страните са доста дребни ", показва Шалай. " По-високият резултат на страната в областта на сигурността на публицистите може да се изясни с по-малкия брой регистрирани закани ", добавя той.

Напредъкът на правния знак в оценката на България може да се отдаде на напъните за битка с " делата плесници ", или така наречен SLAPP (стратегически каузи срещу обществено участие), които изобилстват в последно време. В тази посока бяха и рекомендациите на RSF през 2021 година

Делата плесници против публицисти на " Биволъ " и BIRD бяха маркирани особено и в изказване на International Press Institute (IPI) в навечерието на Световния ден на свободата на пресата.

" Въпреки че цялостните детайлности за правосъдните каузи към момента не са доказани, нашата оценка и тази на локалните медийни асоциации е, че те целят да окажат напън. Те демонстрират доста от характерностите на стратегическите правосъдни каузи против гражданско присъединяване (SLAPP). Нашите организации са подготвени да дават препоръки и правна поддръжка и на тримата публицисти (Димитър Стоянов, Атанас Чобанов и Николай Марченко - бел. ред.), с цел да оказват помощ в битката им с тези правосъдни каузи ", се показва в позицията, подписана от няколко интернационалните организации.

Къде са другите

В класацията максимален спад се следи в Перу (110-то място, спад с 33 места), Сенегал (104-то място, спад с 31 места), Хаити (99-то място, 29 места надолу) и Тунис (121-во място, спад с 27 места). Обратно, Бразилия е на 92-ро място, като се е изкачила с 18 места след напускането на след отдръпването на някогашния извънредно десен президент Жаир Болсонаро, който беше надвит от Лула на изборите в края на октомври.

Различията в класирането на страните-членки на Европейски Съюз са намалели доста. Има два пъти повече страни от Европейски Съюз, които са се издигнали в листата, спрямо тези, които са спаднали.

Франция се е изкачила от 26-то на 24-то място. Това се изяснява най-вече " с това, че обстановката се утежнява на други места ", съгласно Делоар.

Германия е на 21-во място, като е паднала с пет места поради " рекорден брой прояви на принуждение и арести на публицисти ".

На Балканите - в Гърция (107-мо място), решението за шпиониране на публицисти от локалните разследващи организации посредством шпионския програмен продукт Predator съставлява най-големият акт на тъпчене независимост на словото в Европейския съюз през 2022 година Това изяснява и за какво Гърция е класирана последна измежду страните членки на Европейски Съюз.

В Албания (96-то място) прокуратурата наложи непропорционални ограничавания върху журналистическото отразяване на хакерска атака от ирански генезис.

Сърбия (91-во място), където проправителствените медии, разпространяващи съветска агитация, претърпя най-големия спад по отношение на другите страни от Балканите.

В Обединеното кралство (26-то), където Джулиан Асанж към момента е в пандиза в очакване на екстрадиция, проверяващата публицистика е застрашена от законопроект за националната сигурност, в който липсват ограничения за отбрана.

В Латвия (16-то място), медийният регулатор случайно лиши лиценза на самостоятелен съветски канал.

Във Финландия (5-то място) двама публицисти бяха наказани за откриване на държавни секрети, а пък в Швеция (4-то място) ново законодателството  подкопава поверителността на източниците на публицистите.

В районните ранглисти " районът на Близкия изток и Северна Африка остава най-опасен за публицистите ", а Европа - с най-хубави условия.

Войната в Украйна и пропагандата на Кремъл

​​През 2022 година войната в Украйна разреши на Кремъл да стартира дефинитивно " пречистване " на съветския медиен пейзаж. Системна цензура и наложително изселване на самостоятелни съветски и непознати медиите освободиха място за разпространяване на координирана агитация от проправителствени медии.

Забраната на западните обществени медии е от изгода за Telegram, a потребителите на платформата в Русия (164-то място в класацията на RSF) са се нараснали повече от два пъти за една година.

Това е и каналът, който самостоятелните медии най-често употребяват за заобикаляне на цензурата в страната, само че също по този начин тази платформа е обитаема и от пропагандните мрежи на Путин. Например някои канали в Telegram даже наблюдават придвижването на задграничните публицисти, които локалната власт счита за шпиони.

В Украйна (79-то място в класацията на RSF) пропагандният уред на Кремъл се разпростира с огромна скорост - когато съветските военни превземат нова територия – телевизионните канали там са заглушени, украинските медии се сменят и локалните публицисти биват преследвани.

Журналистите имат доста повече независимост в тази част от страната, която е свободна от окупаторите, макар разтърсванията в медиите, компликациите, свързани с отразяването на страна във война и рестриктивните мерки при съобщаване на информация за бойните дейности. 

Войната и духът на национално единение понижават въздействието на олигарсите в украинските медии и са лимитирали техния напън.

Войната в Украйна засегна и Западна Европа, която в последно време постоянно се бори да откри баланс сред сигурност и независимост.

Световният показател на свободата на печата се изготвя от " Репортери без граници " въз основата на " количествено изследване на злоупотребите, осъществени против публицисти ", от една страна, и " качествено изследване ", от друга. Последното се основава на " отговорите на стотици специалисти по свободата на печата (журналисти, учени, правозащитници) на 100 въпроса ".

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР