България се е преборила да не губи енергийния си суверенитет,

...
България се е преборила да не губи енергийния си суверенитет,
Коментари Харесай

Асен Василев: До края на деня казваме дали Митрофанова е персона нон грата

България се е преборила да не губи енергийния си суверенитет, като залага на цех за акумулатори и геотермални източници, дружно с развиване на ВЕИ-тата. Така вицепремиерът Асен Василев разяснява една от аргументите за забавянето на родния План за възобновяване и резистентност, който се чака на следващия ден да бъде утвърден дефинитивно от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

И даде да се разбере, че България може да се причисли към страните от Европейски Съюз " за " налагането на цялостно енергийно ембарго по отношение на Русия. От думите му стана ясно, че сега се разисква оповестяването на съветския дипломат Елеонора Митрофанова за личност нон грата у нас. " До края на деня кабинетът ще излезе с обща позиция ", съобщи вицепремиерът.

По думите му, е имало действителен риск България да се откаже от 12-те милиарда евро по Плана, или да бъде принудена да затвори от раз въглищните си централи.

Василев изясни главните параметри от Плана, включващи обучение, здравепазване, правосъдна система.

" Това е късмет да превърнем обществото в съвременно, европейско. Но ще трябват и редица промени. Средствата не идват като подарък. Кабинетът е планувал авансово осъществяване на Плана, което значи, че от на следващия ден министерствата могат да стартират да приготвят плановете ", посочи вицето на Кирил Петков.

Той чака до 3-4 месеца България да изпрати плановете и искане за финансиране. Опозицията съобщи, че цяла година може да отнеме заплащането от Европейска комисия. " Те твърдяха, че въобще План няма да има ", разяснява Василев.

На въпроса за готвеното цялостно енергийно ембарго на Европейски Съюз по отношение на Русия, Василев съобщи, че следва България да го разиска. " Подготвени сме за него. Работим по този развой от първите дни на войната. Ако стане прекъсване на доставките на газ или нефт, сме се подготвили ", съобщи той. И съобщи подготвеност България да не остане без газ.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР