България рядко стига до телевизионните зрители в Германия. Информацията за

...
България рядко стига до телевизионните зрители в Германия. Информацията за
Коментари Харесай

Ева Шилер: Опитваме да представяме страната, но се стараем и да не обслужваме клишета

България рядко стига до телевизионните фенове в Германия. Информацията за нашата страна е нищожна, а когато я има - нормално е доминирана от две тематики - беднотия и корупция. Заглавията в немската преса от началото на годината, когато България пое председателството в Съвета на Европейски Съюз, са съвсем идентични: „ Най-бедната страна в съюза става европредседател “, „ България в битката на корупцията “, „ България - корумпирана, само че комфортна за приложимост в Европейски Съюз “. Тези дни в София дойде група публицисти от водещи международни медии, с цел да отрази формалното начало на половингодишното председателство. Един от тях е Ева Шилер, чиито репортаж от София ще бъде излъчен в обзора на деня на телевизия ЦДФ в четвъртък.  Шилер е сътрудник за Югоизточна Европа на публичната немска телевизия. Тяхното студиото е във Виена и по тази причина тя следи и събитията в Австрия, която поема председателството на Съвета на Европейския съюз от България. За предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ тя показа:
Единият воин в репортажа ми е Христо който, се е върнал в България, с цел да стартира отначало и основава компания. Вторият ми воин е публицист, който е напуснал България, тъй като е получавал закани поради сериозните си репортажи за корупцията в страната. Записахме и мнението на специалист по проблемите с корупцията и престъпността. Направихме и доста фрагменти в София. Идеята е да погледнем към България през българите, с цел да разкажем какво се е случило в годините след приемането ви в Европейския съюз, какви проблеми са решени, само че и кои към момента са на дневен ред.

Мисля, че е първото нещо, за което се сещат германците, когато чуят за България, са българите, които живеят и работят в Германия. След това, несъмнено, е корупцията и бежанската вълна, която мина през Балканите.

Тъй като Австрия поема щафетата от България, тематиките към Европейския съюз тук са по-популярни, само че по принцип Европейски Съюз е мъчно смилаема тематика за нашите фенове, включително и поемането на председателството. Но, за нас пък това е добър мотив да погледнем към България. Мисля, че български политик беше споделил по този мотив, че с европредседателството в действителност стартира българското участие в Европейския съюз.

В журналистическия си метод ЦетДеЕф се стреми да включва в репортажите си по-малко изявления на политици от конференции и да показва проблемите  през орисите на хората или да намерим тези специалисти, които могат да ми демонстрират по какъв начин да вземем за пример България може да последни при решаването на комплицирани въпроси в границите на Европейския съюз, изясни Шилер.

Като репортери се опитваме да представяме страната, в която снимаме, само че  същевременно се стараем да не обслужваме клишета, а да представяме тези, които са непознати за немския фен. Едва ли са доста хората в Германия, които знаят, че доста млади българи се връщат в страната си, тъй като виждат по-добра вероятност за себе си или за бизнеса си. Мисля, че доста германци не престават да си показват България към момента най-вече в сиви комунистически тонове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР