България, Румъния и Унгария са държавите с най-големи загуби на

...
България, Румъния и Унгария са държавите с най-големи загуби на
Коментари Харесай

България с огромни загуби на вода, на места стигат до 80%

България, Румъния и Унгария са страните с най-големи загуби на в Европейския съюз. В някои региони на нашата страна над 80% от живителната течност изтича по трасето, без да стигне до потребителите. Това сочат данни на ВиК операторите, представени от.
Регулаторът би трябвало да дефинира самостоятелни цели за понижаване на загубите за всяко водно сдружение за интервала 2022 - 2026 година, които ще влязат в 5-годишните им бизнес проекти. ВиК-Сливен прахосва най-вече вода у нас, като 84,34% изтича по тръбите. Следват го Добрич и Шумен със загуби, надлежно 82,42% и 82,39 на 100. ВиК-Сливен не е изпратила на регулатора данни за прогнозата си какъв брой вода ще губи през 2026 година, само че КЕВР показва, че до тогава загубите би трябвало да паднат на 60%.
 По какъв брой вода би трябвало да пием всеки ден По какъв брой вода би трябвало да пием всеки ден
Редовно чувате този съвет: Пийте доста вода. И когато сте изтощени, и когато кожата ви е прекомерно суха... Но този съвет е от доста годи...
ВиК-Добрич предвижда да остане на сегашната загуба, само че регулаторът подрежда тя да се понижи на 68,04%. ВиК-Шумен пък предлага понижение до 80,57%, КЕВР му дефинира цел 66,20%. Прахосници на вода са и във ВиК-Монтана със 77,88% загуби, които комисията подрежда да се понижат на 62,36 %. " Софийска вода ” губи 45,17 на 100 от водата, която черпи от язовирите " Бели Искър “ и " Искър “. Дружеството си е сложило за цел да свие този дял до 33,29% до 2026 година, което КЕВР е одобрила. Регулаторът приема и поставените от ВиК-Русе цели за понижава на течовете от тръбите от 44,18% до 39,32 на 100 след 5 години. Варненското ВиК сдружение пък губи 66,56% от водата и предлага да ги понижи единствено 64,99%, само че КЕВР й дефинира 61,97% загуби.
Последната Директива за водите на Европейски Съюз за първи път показва съответни страни с най-големи загуби на водни запаси и една от тях е България. Друг проблем у нас е, че водните количества не се мерят тъкмо, показват специалисти. В края на 2019 година да вземем за пример тогавашният министър на екологията Емил Димитров разгласи, че има разлика сред водните количества, взети от язовир „ Камчия “, които регистрира ВЕЦ-ът, и това, което минава през пречиствателната станция и се подава на клиентите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР