България разреши изпълнението на хуманитарен полет за репатриране на руски

...
България разреши изпълнението на хуманитарен полет за репатриране на руски
Коментари Харесай

България разреши самолет да извози руски граждани до Москва

България позволи осъществяването на филантропичен полет за репатриране на съветски жители, които поради наложените въздушни наказания към Русия, останаха у нас. Полетът е плануван за 3 март 2022 година и ще бъде с маршрут Москва, летище Шереметиево – София – Москва (Шереметиево). Полетът ще бъде сбъднат от съветския въздушен транспортьор “Rossiya Airlines”. Заявеният вид на въздухоплавателното средство е Boeing 737-800 (B738).

За реализирането на полета са заложени експлицитни условия. Пристигащият полет по правата Москва-София следва да е празен позициониращ. Обратният репатриращ полет би трябвало да транспортира на борда единствено жители и резиденти на Руската Федерация, без противоположен полет или свързващи полети отвън Руската Федерация.

Полетът не би трябвало да попада в резервационните системи и за него не може да се продават билети.

Всички пасажери, които ще бъдат репатрирани с полета следва да бъдат разпознати от локалното консулство.

Съответните служби на Европейска комисия са осведомени за подхванатите от българска страна дейности и за предоставеното по изключение оперативно позволение от Групово дело “Главната въздухоплавателна администрация”.

Преди ден стана ясно, че стотици съветски туристи са блокирани в Банско поради анулираните полети. Много от тях се оказаха и без средства, защото не могат да вършат разплащания с картите си, които са блокирани.
Единствената опция да се приберат бе през Турция или Сърбия. Туроператори и хотелиери настояват, че има далавера при предлагането на билети.

Ситуацията, в която са сложени съветските туристи, пристигнали на фамилна почивка в Банско, е близка до тази отпреди две години, когато курортът беше затворен поради пандемията от Covid-19. Тогава хиляди непознати туристи поетапно бяха ескортирани до летищата благодарение на посолствата.

Руските туристи споделят, че са " безпределно сюрпризирани " от развиването на обстановката в Украйна и по тази причина по този начин умерено са тръгнали на отмора в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР