България разполага с общо 704 скривалища и противорадиационни укрития

...
Взели сме всички мерки, идващите към нашата граница украинци, българи,
Коментари Харесай

Взели сме всички мерки, идващите към нашата граница украинци, българи, всички онези, които напускат тази страна в момента, да преминават по нашите гранични пунктове по най-облекчения начин. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на блиц контрола на вътрешна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

„Така че както и вчера информира народното представителство премиерът, ние сме направили всичко възможно досега да осигурим възможност на онези, които желаят да напуснат Украйна да я напуснат”, посочи още той.

Сред въпросите на депутатите бе и такъв за състоянието на т. нар. бомбоубежища. Рашков тук помоли и медиите да не се внася паника в обществото. Той каза, че ползваме повода сега, за тази международна обстановка да погледнем какви са укритията, а не защото е постъпила информация, че ще ги ползваме.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов съобщи за състоянието на колективните средства за защита – това са скривалища и противорадиационни укрития. „Общ брой 704. От тях скривалища – 551. Това са тези укрития, които представят по-висока степен на защита. Противорадиационни укрития – 153, те са само защита от радиационно замърсяване”, изброи той.

Състоянието им, според данните, които изнесе е следното: Първа категория - добро техническо състояние 31 бр., Втора категория - задоволително 187 бр.. Трета категория - лошо техническо състояние – 165. Четвърта категория – неизползваеми – 101 бр.

„ В момента аз не говоря за центровете за управление, не говоря за укритията, които могат да бъдат за София метро, гаражите на моловете, и на практика всички нови кооперация, които по наши изисквания ги задължихме отдолу да направят подземни гаражи”, каза той.

До петък експертен екип трябва да направи електронен регистър. Идеята е той и да може да се направи видим, така от понеделник, вторник всеки един гражданин да може да види къде е адресът на всяко едно укритие или къде е най-близко за него. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР