България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване

...
България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Министър Комитова: Няма да спрем с обновяването на сградния фонд на България

България разчита на 1,9 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност за възобновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са планувани за тези цели и по линия на Програмата за развиване на районите 2021-2027 година Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова във видеообръщение към участниците в интернационална конференция по сеизмично инженерство, която се организира на 20 и 21 октомври в София.

Министърът означи, че потребностите са доста по-големи, само че даже този финансов запас, в случай че бъде изразходван оправдано и по разпоредбите, ще промени към по-добро общата картина на сградния фонд в България.

Страната ни се намира в зона с нараснал сеизмичен риск. В същото време разполагаме с голям жилищен фонд. За наслада, в по-голямата си част той е със здрава и надеждна структура, само че казусът е, че множеството от постройките са над 30 години. Допълнителна компликация при обновяването им е огромният % частна благосъстоятелност. Следователно сеизмичното обезпечаване и възобновяване зависи от хиляди хора с разнообразни благоприятни условия, ползи и обществен статус.

Въпреки това ние няма да се откажем да обновяваме последователно сградния фонд на България, съобщи министър Комитова.

Основна задача на Министерство на регионалното развитие е да промени философията на процеса. „ Днес към този момент не е задоволително просто да обличаме постройките със стиропор. Днес е нужен нов метод, основан на нововъведенията, модерните строителни технологии и дигитализацията. Днес задачата ни е да създадем устойчиви планове, в които има огромни енергийни спестявания ", акцентира министърът.

Процесът на саниране ще е и следващата крачка към техническата паспортизация на сградния фонд, тъй като преди санирането на всяка постройка тя ще бъде градивно обследвана. А това от своя страна е основа за установяване на рисковете от бедствия и повреди, в това число на риска от трусове.

Министърът акцентира, че се причислява към концепциите на Научния център към Европейската комисия (JRC) за по едно и също време сеизмично увеличаване и енергийно възобновяване на съществуващите здания.

Международната конференция по сеизмично инженерство, която се организира под патронажа на Министерство на регионалното развитие, се провежда от Съюза на строителните инженери в България и Камарата на инженерите в капиталовото планиране, Регионална гилдия София-град и техните сътрудници - Европейският съвет на строителните инженери (ECCE) и Европейският съвет на инженерните камари (ECEC). Сред тематиките на форума са понижаване на сеизмичния риск посредством вярно планиране с Еврокод 8, повредите на постройките, породени след опустошителните трусове в Хърватия и оценки на вредите от нанесените провали, интегрирани техники за сеизмично увеличаване и енергийна успеваемост на съществуващи здания и други.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР